Rusia are un nou ambasador in Romania
La Bucuresti si-a inceput activitatea noul ambasador al Rusiei in Romania, Aleksandr Ciurilin. Diplomatul, in varsta de 59 de ani, si-a inceput cariera ca africanist, apoi a lucrat mult pe directia americana, ca negociator pe probleme de dezarmare si securitate. In ultimii ani, a condus Departamentul de documentare istorica a MAE rus. "Impreuna cu alte state din Europa de Est, Romania ocupa un loc foarte important in conceptia de politica externa a Rusiei" - a declarat Ciurilin intr-un interviu acordat corespondentului de la Bucuresti al cotidianului moscovit Vremia Novostei. El a adaugat: "Ascultam cu atentie ce se spune la Bucuresti si am dori ca Bucurestiul sa asculte atent ce spune Moscova, sa auda propunerile noastre, ideile noastre." In acelasi interviu, proaspatul ambasador a precizat ca volumul anual al schimburilor comerciale dintre Rusia si Romania se apropie de patru miliarde de dolari, iar cooperarea economica dintre cele doua state s-ar putea intensifica: "Partea romana ar putea sa cumpere de la noi mai multa productie industriala, nu doar gaze naturale, petrol si carbune. La randul ei, partea romana ar putea creste vanzarile de mobila, de imbracaminte, de alte marfuri." Aleksandr Ciurilin nu a ascuns faptul ca Moscova nu priveste cu ochi buni "perspectiva amplasarii unor baze militare straine si extinderea blocurilor militare" la granitele Rusiei. "Acest subiect nu este, insa, o chestiune exploziva pentru realtiile noastre" - a explicat ambasadorul. El nu a exclus nici reluarea cooperarii tehnico-militare dintre Romania si Rusia, dar a avertizat ca, intai, vor trebui lamurite problemele de "copy-right", intrucat "intreprinderile romanesti fabrica tehnica de lupta dupa modele create, initial, la noi". (Agentia "Rusia la zi")
Sultanatul Kazahstan?
Presedintele Nursultan Nazarbaev ar putea deveni primul monarh din spatiul ex-sovietic, anturajul sau avansand in mod deschis ideea transformarii Kazahastanului intr-un "sultanat". Propunerea a pornit de la prim-viceministrul Rahat Aliev, care este si ginerele presedintelui. Acesta a publicat recent in ziarul sau, "Karavan", un amplu articol intitulat "Republikostan sau Sultanatul Kazah. Ce vom alege?". Presa de opozitie a catalogat editorialul drept semnalul de incepere al unei campanii menite sa-i asigure lui Nazarbaev o domnie nelimitata. Sustinatorii proiectului monarhic insista asupra necesitatii stabilitatii politice, avertizand ca retragerea presedintelui ar putea arunca tara in haos. Nazarbaev a obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile de anul trecut, adjudecand-si 91,1% dintre voturile exprimate. Cotidianul "Moskovski Komsomolet" considera ideea sultanatului kazah drept utopica: "Kazahstanul este o tara cu o elita deja matura. Cei mai multi nu vor vrea sa se pomeneasca sub papucul "hanului" Rahat. In plus, va fi dificil sa explici legalizarea <<sistemului patriarhal>> populatiei ruse din Vestul tarii" - noteaza ziarul citat. Totusi, vehicularea unei asemenea idei reprezinta un simptom important, considera analistii. Razboiul din interiorul elitei pe tema succesiunii a ajuns la o asemenea incandescenta, incat pe piata merg chiar si astfel de ipoteze. "Apropo, in Rusia, aceasta problema este la fel de presanta. Este interesant de vazut cine il va propune primul pe Putin ca Tarul Vladimir?" - se intreaba Moskovski Komsomolet, citat de Agentia "Rusia la zi".
Moscova a anulat exercitiile militare ruso-americane
Exercitiile militare americano-ruse "Torgau 2006", care trebuiau sa se desfasoare in a doua jumatate a lunii septembrie in regiunea Nijni-Novgorod, pe Volga, au fost anulate din cauza unor probleme privitoare la "statutul" trupelor americane, informeaza Agentia Interfax, citata de Rompress. "Motivul anularii este acela ca nu a fost reglementat statutul personalului american care urma sa participe la exercitii", a declarat un inalt responsabil din Ministerul rus al Apararii. Peste 200 de militari americani erau asteptati Nijni-Novgorod. Un exercitiu similar s-a derulat in Rusia anul trecut. Moscova nu a ratificat inca acordul SOFA (Partnership for Peace Status of Forces) care faciliteaza circulatia trupelor intre Rusia si statele membre NATO.
Profesori rusi, obligati sa-si toarne elevii
Politia regiunii Voronej din sudul Rusiei ii obliga pe profesori sa-si denunte elevii presupusi simpatizanti sau membri ai diverselor formatiuni de tineret considerate ca ar putea destabiliza situatia politica din zona, a relatat - luni - presa rusa, citata de AFP. Potrivit unei anchete a cotidianului Nezavisimaia Gazeta, directorul unei scoli din districtul Povorinski al regiunii Voronej a primit in luna august o circulara din partea Ministerului regional de Interne prin care se cere profesorilor sa informeze politia despre elevii prost notati din punct de vedere politic, pentru a combate "pericolul organizatiilor de tineret" extremiste care provoaca in special ura interetnica. Printre elevii "nesiguri" figureaza in special neofascistii din Unitatea Nationala a Rusiei (RNE), adeptii sectelor religioase, membrii Tineretului comunist (Komsomol), homosexualii, fanii cluburilor de fotbal sau membrii miscarii liberale Rusia Deschisa, creata de ex-patronul gigantului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, care executa o pedeapsa de opt ani inchisoare in Siberia pentru frauda fiscala. Circulara avertizeaza ca cei vizati nu trebuie sa stie nimic despre existenta documentului. "Daca acesti tineri nu au comis pentru moment nimic ilegal, ne multumim doar sa-i inregistram pe listele noastre", a declarat ziarului locotenentul de politie Elena Edovitkaia de la Departamentul regional al Ministerului de Interne, confirmand astfel existenta circularei. Masura survine in urma recrudescentei violentelor cu caracter xenofob si rasist. (ROMPRES)