Reactiile lumii politice la ultimele dezvaluiri privind colaborarea cu Securitatea sunt foarte diferite. Liberalii s-au prezentat la CNSAS si au cerut sa se cerceteze dosarele primilor 150 de demnitari ai partidului. Ma asteptam sa fie urmati de pese
Reactiile lumii politice la ultimele dezvaluiri privind colaborarea cu Securitatea sunt foarte diferite. Liberalii s-au prezentat la CNSAS si au cerut sa se cerceteze dosarele primilor 150 de demnitari ai partidului. Ma asteptam sa fie urmati de pesedisti, de udemeristii si democrati... Ei par insa total indiferenti la subiect. Par a zice ca si-au facut curatenie demult in partid si privesc linistiti necazurile liberalilor din randurile carora apar aproape zilnic exinformatori. Ceilalti pastreaza tacere asupra subiectului. S-au deranjat numai pentru a oferi explicatii infantile si savante prin care ne spun de ce refuza. Lipsa vointei de a lamuri cine ii conduce, ascunde unele dedesubturi. Unul - ca in randurile lor nu exista informatori si nu au probleme cu Securitatea. Vor sa zica, sunt curati, altii au necazuri si arata cu degetul spre liberali. Ei au mai avut si in anul 2000, cand in plina campanie, au aparut trei dosare grele. La comanda, lideri marcanti, Ionescu-Quintus, Paleologu, Lazarescu s-au vazut "demascati". Totusi, liberalii au reusit sa intre in Parlament. Planul de a fi tinuti afara nu a reusit. Spre deosebire de PNTCD, infestat de ofiteri acoperiti si informatori care l-au ruinat dinauntru. PNL a mentinut o anumita coeziune si s-a salvat. Tandemul CNSAS/SRI desi i-a administrat lovitura grozava prin demascarea celor trei - nu a reusit sa il ingroape. Ma intreb de ce au a iesit la iveala numai dosare ale unor ex-detinuti politici? In plus, de la alte partide, nimeni. O pagina rusinoasa pentru CNSAS/SRI. Si dintre penelisti, altii au fost crutati. Circula istoria dupa care situatia Monei Musca era cunoscuta de atunci la varful partidului. Chiar s-a pus problema daca Mona Musca trebuie sa candideze sau nu. Pericolul era sa ii apara dosarul in timpul campaniei. Ce a urmat se stie.
Ma intreb cate dosare vor ramane toamna asta ascunse ca rezerva pentru a aparea in alegerile din 2008-2009. Sa ne pregatim de mari surprize. Scepticismul vizavi de aceasta dosariada e atitudinea cea mai rezonabila. Afacerea este parte a unui razboi pentru putere, si nu un demers moral al societatii romanesti, menit sa curete clasa politica de informatori si ofiteri acoperiti ai Securitatii. Din cauza asta rezultatele vor fi partiale. Unii vor cadea, altii nu. Unii vor supravietui asa cum s-a mai intamplat. In consecinta, taraganeaza, orice minune tine trei zile, pentru a nimeri in valul doi, cel care nu va fi deconspirat. Cel putin deocamdata. Unii vor disparea politic, altii moral, altii si economic. Fiecare dintre cei vizati se bate sa pastreze cat mai mult din ce a agonisit - prestigiu, bani, putere. Cat si cati vor reusi? Vom face un bilant dupa 1 ianuarie 2007, cand ne spune Traian Basescu, campania va ajunge la statia terminus. Si in acest punct sunt din nou sceptic. Terapia de soc va atinge/vindeca numai anumite parti alc corpului clasei politice romanesti, dar nu il va resuscita. Vom colinda acest secol condusi de aceasta momaie uriasa, nascuta in decembrie 1989 si dupa ce vom trece pragul Uniunii Europene? Se pare ca da.
O proba este si lipsa de entuziasm aratata de PD, PSD, UDMR, PRM sa isi verifice dosarele. Asteapta sa vada ce iese de aici, ca apoi sa se replieze, ca in comunicatele germane in 1944/45. "pe pozitii dinainte stabilite". Sa spuna asadar "niznaiu", si sa dea vina pe vremuri. De ce nu iese nimeni pana sa fie amenintat cu aparitia iminenta a dosarului propriu, sa recunoasca regretand, colaborarea cu Securitatea. Sa ceara iertare celor mintiti, care i-au votat nestiind cu cine au de a face?. Omisiunea este o forma grava a minciunii. Mai bine sa stai ascuns si daca iese dosarul zici ca nu ai facut politie politica, ai turnat cetateni straini. Daca tot se termina in cateva luni asaltul, trebuie sa tragi de timp.
PNL iese vara/toamna asta cam sifonat - din cauza imaginii pe care o ofera publicului: de partid in care cartitele plantate de Securitate au ajuns la varf. In vreme ce celelalte partide nu sunt zdruncinate de asemenea scandaluri. Deocamdata. PNL se vede azi contracarat si de o mana de rebeli, care pierzindu-si pozitiile, adopta un limbaj consonant cu cel al PSD&PRM. Ei se aliaza cu informatorii, asa ca, moral, sunt terminati. PNL "a pierdut" pe plan tactic, un tempo, cand a lansat dezbaterea asupra "informatorilor" in interiorul sau si a inceput sa dea afara pe cei dovediti ca au semnat pactul cu Diavolul. Trebuie sa mearga pana la capat cu aplicarea acestui principiu in absolut toate cazurile, indiferent de numele in cauza, de prietenii si rivalitati. Orice rabat va insemna ca a fost vorba de o vendetta. PNL se vede acum incurcat de intrebarile presei. Imaginea sa iese botita pe termen scurt. Socoteala liberalilor este totusi corecta (daca e un calcul aici). Eliminand fostii informatori, ei trimit un mesaj extrem de clar, de radical, spre un electorat din ce in ce mai numeros. European, rupt de trecut. Liberalii castiga prin aceasta strategie puncte la dreapta, in segmentul anticomunist, care a adoptat un anume tip de morala publica. In plus, celelalte partide devin vulnerabile in orice campanie electorala in fata unui partid care poate proba ca a eliminat securistii. Parca vad sloganul: nici un securist pe liste... Ce va face papusa uriasa plutind peste multime? Clasa politica, momaia... Carnavalul se termina si va fi aruncata la groapa de gunoi a istoriei. Sper.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.