Romania se afla, in anul 2004, pe locul 95 in lume in privinta libertatii economice, potrivit raportului Economic Freedom of the World (EFW) pe 2006, realizat de Fraser Institute, citat de Mediafax. Romania a urcat cu o pozitie fata de anul anterior,
Romania se afla, in anul 2004, pe locul 95 in lume in privinta libertatii economice, potrivit raportului Economic Freedom of the World (EFW) pe 2006, realizat de Fraser Institute, citat de Mediafax. Romania a urcat cu o pozitie fata de anul anterior, in timp ce in 1995 se afla pe locul 118. In schimb, in anul 1985 Romania era plasata pe pozitia 79, iar in 1990 pe locul 84. Pe primele doua pozitii se situeaza Hong Kong si Singapore, iar printre primele zece state se mai afla Noua Zeelanda, Elvetia, Statele Unite, Irlanda, Marea Britanie, Canada, Islanda si Luxemburg. La polul opus sunt Republica Central Africana, Rwanda, Burundi si, pe ultimul loc, Zimbabwe. Dintre statele din estul Europei, cel mai bine situate sunt Estonia - locul 12 si Ungaria - locul 25, in timp ce Republica Ceha ocupa pozitia 45, iar Bulgaria 65. China si India se afla pe locurile 53, respectiv 95. La realizarea topului au fost luati in calcul o serie de factori precum marimea Guvernului (consumul guvernamental, transferuri si subventii, intreprinderi de stat si subventii, impozitele), structura legala si asigurarea drepturilor de proprietate, accesul la capital stabil, libertatea schimburilor cu strainii, barierele comerciale, reglementarea creditelor, piata muncii si mediul de afaceri. La realizarea topului, din care fac parte 130 de state, Fraser Institute a colaborat cu o serie de institute locale, printre care si Romania Think Tank, institut independent de cercetari infiintat in 2003. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.