Ce se intampla in aceste zile in comisia juridica a Camerei? Comisia juridica a Camerei saboteaza - in majoritatea ei - infiintarea unei Agentii Nationale de Integritate, ceruta de Uniunea Europeana, menita sa controleze averile demnitarilor. Legea este sustinuta de PNL si PSD. Cine i se opune?
UDMR - PSD, PRM si PC (enumerare in ordinea zelului de a face legea inoperanta).
De ce se opune UDMR? La Televiziunea 3 SAT din Germania, a rulat recent un film documentar. Tema filmului: autoritatile romanesti inchid ochii la afacerile unor fruntasi ai UDMR, care s-au imbogatit in mod ilegal, ca acestia sa fie mai moderati in revendicarile lor. Fruntasi in turnarea apei in vin, sunt la torpilarea noii legi impotriva coruptiei cativa respectabili parlamentari UDMR. In amintitul film, acuzator al coruptiei era chiar unul din fondatorii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, avocatul Kinkses, din Targul Mures... Rezultatul: cateva amendamente sustinute de UDMR au golit legea de substanta...
Pe locul doi, la diluarea legii, se situeaza PSD-ul... In forma initiala a legii, Agentia Nationala de Integritate putea fi sesizata de orice cetatean sau sa se autosesizeze; potrivit amendamentului PSD, cel care sesizeaza va trebui sa prezinte sursele unde pot fi solicitate actele doveditoare... Ceea ce nu-i atat de simplu.
Minstrul Justitiei, doamna Monica Macovei, prezent la dezbaterile de marti, a aparat proiectul Guvernului. Sustinut a fost proiectul de lege si de presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu; el a avertizat ca va cere, eventual, reanalizarea proiectului de lege.
Interesanta a fost insa replica presedintelui comisiei, Sergiu Andon: "sa ne respectam reciproc"; altfel spus, "sa ne avem ca fratii!" - cand e vorba de afaceri, bineinteles, caci altminteri... Concluzia: este neaparat necesar sa se treaca de la actualul scrutin de lista la cel uninominal, care permite intr-adevar alegatorilor sa aleaga pe cei care o merita...