Curtea de Apel a judecat, ieri, recursul formulat de fostul prefect al judetului Iasi fata de decizia Tribunalului Bucuresti care emisese pe numele sau un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile in dosarul in care este acuzat de luare de mita
Curtea de Apel a judecat, ieri, recursul formulat de fostul prefect al judetului Iasi fata de decizia Tribunalului Bucuresti care emisese pe numele sau un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile in dosarul in care este acuzat de luare de mita. Alaturi de fostul prefect de Iasi, dupa gratii au mai ajuns seful ADS Iasi, Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag. Cei patru au fost arestati intr-un dosar privind o mita ceruta pentru retrocedarea unui teren.
Radu Prisacaru a cerut, in fata instantei Curtii de Apel, sa fie pus in libertate invocand noile prevederi ale Codului de procedura penala. "Nu inteleg cum din prefectul numarul unu, am ajuns, impreuna cu echipa mea, pericolul public numarul unu", a declarat Prisacaru. El le-a spus judecatorilor ca este un om credincios si a cerut ca macar ceilalti inculpati din dosar sa fie pusi in libertate. De asemenea, Prisacaru, care dupa arestarea sa a fost suspendat din functie, a precizat ca nu exista probe certe impotriva sa, ci doar doua declaratii.
Fostul prefect a solicitat, prin intermediul avocatului sau, sa se tina seama de ultimele modificari ale Codului de procedura penala care introduc alternativele la detentie, permitand judecatorului sa aleaga intre masura arestarii preventive si o alta masura, cum ar fi cea de obligare de a nu parasi tara. Avocatii fostului prefectul au sustinut ca hotararea instantei de fond, prin care, in urma cu o saptamana, s-a dispus arestarea lui Radu Prisacaru a fost nelegala. Aparatorii au precizat, in acest sens, ca nu exista temeiuri si probe serioase pentru stabilirea vinovatiei clientului lor. Avocatii lui Prisacaru au mai spus, in fata instantei, ca potrivit noilor modificari ale Codului de procedura penala, arestarea trebuie sa se faca doar in baza unor probe serioase de vinovatie, nefiind suficiente doar indiciile. Un alt motiv pentru care, in opinia avocatilor lui Prisacaru, arestarea e nelegala este faptul ca anchetatorii nu au justificat ca o asemenea masura ar veni in sprijinul urmaririi penale.
De asemenea, aparatorii au criticat declaratia data de avocatul Toni Cristian Baltag, cel care a recunoscut in fata instantei Tribunalului Bucuresti faptele savarsite, avocatii sustinand ca aceasta declaratie este necredibila si intra in contradictie cu denuntul si cu declaratia denuntatorului. Nu in ultimul rand, avocatii lui Radu Prisacaru au sustinut ca Tribunalul Bucuresti nu a verificat pentru fiecare inculpat in parte temeiurile juridice ale arestarii in conditiile in care legea prevede criteriul personal al inculpatului pentru determinarea starii de pericol social concret generat prin lasarea acestuia in libertate.
Cu toate acestea, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul lui Radu Prisacaru, astfel ca fostul prefect va ramane in continuare in arest.
Din nou la DNA
Dupa sedinta de judecata de la Curtea de Apel, Radu Prisacaru si fostul sef al ADS, Flavius Ionita, au fost dusi la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi desigilate obiectele luate de procurori in urma perchezitiilor realizate la birourile si domiciile celor doi. Avocatul fostului prefect, maestrul Gheoghita Mateut, a spus, conform Rompres, la iesirea din DNA, ca din laptopul clientului sau prezinta interes pentru procurori intrucat ar putea contine date privind dosarul. Gheorghita Mateut a confirmat si ca exista o inregistrare intre fostul prefect si denuntator, care este posibil sa elucideze cauza, precizand ca inregistrarea e efectuata chiar de catre Radu Prisacaru. In opinia lui Gheorghita Mateut, inregistrarea "s-ar putea sa contina chiar proba de care are nevoie fostul prefect pentru rasturnarea oricaror banuieli privind savarsirea unor fapte penale". Avocatul sustine ca din inregistrarea discutiei nu rezulta ca ar fi existat o intelegere cu denuntatorul, ci, dimpotriva, ca Prisacaru si-a indeplinit atributiile de prefect conform dispozitiilor legale.
Nume noi
De altfel, Prisacaru a precizat in fata instantei de la Curtea de Apel ca are in laptop inregistrarea unei convorbiri purtate intre el si denuntatorul sau, Dorin Forna. Discutia dintre ei ar demonstra, in opinia fostului prefect, nevinovatia sa, dar i-ar acuza pe trei importanti oameni politici. Prisacaru a declarat, conform Realitatea TV, ca este vorba despre liberalii Cristian Adomnitei, Relu Fenechiu si Crin Antonescu, acesta din urma nasul de cununie al omului de afaceri Cristian Maftei, arestat si el in dosar alaturi de fostul prefect.
In replica, cei trei deputati au neagat orice implicare in acest caz. Crin Antonescu a declarat ca "este imposibil" ca numele sau sa apara in acest dosar pentru simplul motiv ca nu are nici un fel de legatura cu nici unul dintre cei implicati. "Este adevarat ca unul dintre ei, Cristian Maftei este finul meu de cununie, inca din 2003, dar nu am avut niciodata nici o discutie despre afaceri", a precizat Antonescu, care a adaugat ca nu cunoaste celelalte persoane care au vreo legatura cu acest caz. La randul lor, Relu Fenechiu si Cristian Adomitei au infirmat declaratiile lui Prisacaru. "Nu stiu absolut nimic si nu am nici o legatura cu vreun dosar privind afaceri cu terenuri sau retrocedari. De cand suntem la putere nu am beneficiat de pe urma vanzarii sau retrocedarii unor terenuri", a spus Fenechiu. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.