Magistrati militari si consilieri juridici de rang inalt din armata SUA dezaproba planul Casei Albe de infiintare a unor tribunale militare destinate judecarii strainilor suspectati de terorism, argumentand ca aceasta practica ar permite condamnarea inculpatilor pe baza unor dovezi la care ei nu au acces. Dreptul la o audiere corecta impune ca inculpatilor sa le fie garantat accesul la probele folosite pentru condamnarea lor, chiar daca acestea sunt considerate informatii secrete, au explicat avocatii militari in fata Comisiei pentru fortele armate a Camerei Reprezentantilor. Totusi, un oficial din cadrul Departamentului de Justitie a sustinut ca unele restrictii sunt necesare si se justifica. Administratia Bush a propus, in urma cu trei zile, crearea unui sistem de comisii militare care sa-i judece pe asa-numitii "inamici combatanti", printre care se numara si persoane acuzate†de apartenenta la reteaua Al-Queda sau la†organizatiile talibanilor.††Bush a fost obligat sa propuna o noua modalitate de judecare a suspectilor de terorism dupa ce Curtea Suprema a Statelor Unite a respins, in iunie, sistemul initial de tribunale militare infiintate de administratie pentru†prizonierii straini (dintre care majoritatea au fost capturati in Afganistan) detinuti, in prezent, la Guantanamo Bay.Noul plan prezinta o serie de similitudini cu actualul sistem al curtilor martiale consacrate judecarii militarilor americani,†in cadrul carora procesele sunt prezidate de un judecator militar, juratii fiind membri ai fortelor armate.
Sistemul propus pentru suspectii de terorism va utiliza, insa, informatii secrete si va audia martorii in mod diferit. Conform initiativei lui Bush, audierea martorilor va fi permisa la cererea judecatorului.
Administratia a propus ca unele informatii sensibile sau secrete sa nu fie dezvaluite inculpatilor, ci doar avocatilor acestora. (I.C.)