Membri ai "Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste din Romania" de pe langa Palatul Cotroceni se folosesc de numele presedintelui Traian Basescu pentru a avea acces neingradit in depozitele de arhiva ale CNSAS, SRI si Arhivele Nationale, informeaza surse ZIUA. De cele mai multe ori, sunt efectuate presiuni pentru realizarea de fotocopii care nu au de fapt legatura cu obiectul de activitate al ŃComisiei pentru analiza dictaturii comuniste din Romania". Sursele ZIUA ne-au indicat ca membrii Comisiei Basescu, chiar fara certificat ORNISS, si-au instalat copiatoare proprii in depozitele de arhiva eludand astfel controlul CNSAS care trebuie potrivit legii sa supervizeze traseul documentelor de la SRI, fiind singura institutie abilitata in acest sens. Asadar, exista riscul incetinirii procesului deconspirarii chiar din partea celor care ar trebui sa-l accelereze.
Mai mult chiar, presedintele Basescu s-a exprimat ironic la adresa membrilor Comisiei sale care isi aduna - sub pretextul condamnarii comunismului - material documentar pentru viitoarele studii. Pe banii nostrii.
15.000 de cópii pentru uz personal
Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul emisiunii Sinteza zilei din 5 septembrie difuzata de postul de televiziune Antena 3 ca: "Va pot spune ca la Comisia pe care - pentru care am tot respectul - Comisia pentru cercetarea crimelor comunismului, au fost membri ai comisiei care au cerut de li s-au facut 12 - 15 mii de pagini copiate, la copiator. Sigur, isi vor scrie cartile de dupa terminarea activitatii Comisiei. Dar mi se pare ca nu avem acces, n-avem timp".
Referitor la accesul cercetatorilor in arhive presedintele Romaniei a precizat cu ocazia amintita ca: "Aici ne trebuie pur si simplu o modificare a Legii arhivelor, in care sa se modifice un articol: arhivele PCR sunt libere la studiu. Eu va pot spune ca aceasta Comisie pentru investigarea crimelor comunismului care e constituita pe langa Presedintie are total acces acolo la orice are nevoie, ca sa imi dea o sinteza pe care s-o pot sustine in Parlament, pentru ca eu n-am trait sau n-am fost parte a celor care au suferit de pe urma comunismului, sa zic eu sau tatal meu, l-a trimis cineva la Canal. Tatal meu a fost militar. As fi un ipocrit sa ma apuc sa condamn fara un document stiintific. Asa cum va fi el, sper sa fie legal si cu informatie de analiza din arhivele CNSAS, pentru ca nu putem privi la crimele comunismului lasand deoparte perioada '50-'60, pe care o gasim in arhivele predate deja la CNSAS, sau sunt arhivele de la Ministerul Apararii, care reprezinta dosarele prin care oameni au fost condamnati. Au fost cateva procese rejudecate, s-au facut cateva sute de reabilitari dupa revolutie, iar dosarele sunt inca la Armata, de asemenea, nepredate, se pare, din lipsa de capacitate la CNSAS. Or, trebuie legata cumva realitatea de la CNSAS cu studiul pe care-l face grupul de istorici".
Presiuni in numele presedintelui
Surse din cadrul Arhivelor Nationale ne-au indicat faptul ca membrii Comisiei pentru Condamnarea Comunismului fac presiuni in numele presedintelui pentru eliberarea cat mai rapida de documente. Insa unele dintre aceste documente nu au nici o legatura cu condamnarea comunismului, fiind mai degraba pentru uz personal. De exemplu au fost solicitate copii din arhivele Casei Regale din anii '30 - cand comunismul a fost instalat in Romania incepand cu 1944.
Legea Arhivelor Nationale prevede la art. 20 ca "Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei pot fi folosite pentru: cercetare stiintifica, rezolvarea unor lucrari administrative, informari, actiuni educative, elaborarea de publicatii si eliberarea de copii, extrase si certificate. Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei pot fi consultate, la cerere, de catre cetatenii romani si straini, dupa 30 de ani de la crearea lor. Pentru documentele la care nu s-a implinit acest termen, cercetarea se poate face numai cu aprobarea conducerii unitatii creatoare sau detinatoare". Astfel documentele privind condamnarea comunismului au fost eliberate (chiar daca nu s-a implinit termenul de 30 de ani) tocmai pentru condamnarea comunismului. In schimb, mentalitatile membrilor Comisiei nu.