La Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus,
s-a facut compotul si
gemul sunt facute
dintr-o tona de prune.

Primele frunze ale toamnei le-am zarit cazand la poalele Muntilor Fagaras, pe valea raului Sambata. Parfumul livezilor de pruni mi-a dovedit ca anotimpul bogatiilor pamantului a venit cu adevarat. Pasii mi s-au indreptat spre Manastirea Brancoveanu, care se afla la cativa kilometri de satul Sambata de Sus.
IN BUCATARIA MANASTIRII. Aroma compotului de prune care se fierbea atunci, m-a atras in cuhnie. Acolo am cunoscut-o pe tanti Rodica din Sighisoara. ""Vin de trei ani aici, pentru ca m-am legat in mod special de aceasta manastire si de Maica Domnului, care a dat si hramul acestei manastiri"", mi-a spus. Sta cam o saptamana pe an aici, timp in care face diverse treburi. Pentru ca a mai lucrat in domeniu, a devenit specialista in bucatarie, mai ales in conservarea fructelor. Anul acesta a avut mult de lucru: o tona de prune din care sa prepare gem si compot pentru toata obstea. Mi-a aratat borcanele cu minuni din vasul mare, pe care tocmai l-a luat de pe foc. Si mi-a dezvaluit si reteta. Pentru o toamna romaneasca, asa cum alta-n lume nu e!

Reteta - Compot de prune

INGREDIENTE: 3 kg prune, 800 g zahar, 2 l apa
PREPARARE: Prunele se spala si se pun intr-un borcan de 5 l. Se adauga 800 g zahar. Apoi se pune apa, pana se umple borcanul. Acesta se pune intr-un vas mai mare (alaturi de alte borcane pregatite la fel), in care s-a pus o carpa si apa pana la jumatatea borcanului. Vasul cu borcanele in el se lasa la foc potrivit o ora. Se da de pe foc, dar se lasa in vas pana a doua zi, cand borcanele se baga in beci.