Intre 1967-1968, Ceausescu a infiintat o "comisie de partid" pentru a cerceta "dosarele" baronilor lui Gheorghiu-Dej cu scopul de a-i elimina si a-si consolida astfel puterea personala. "Comisia" - formata din Gh. Stoica (a nu se confunda cu Chivu
Intre 1967-1968, Ceausescu a infiintat o "comisie de partid" pentru a cerceta "dosarele" baronilor lui Gheorghiu-Dej cu scopul de a-i elimina si a-si consolida astfel puterea personala. "Comisia" - formata din Gh. Stoica (a nu se confunda cu Chivu Stoica), Vasile Patilinet si I. Popescu-Puturi (fost comisar regal pe timpul lui Carol al II-lea, stapanul "arhivelor" PMR/PCR) si altii - a muncit din greu doi ani, din 1965, pentru a-si duce la indeplinire mandatul.
Modelul "dosariadei" era cel al "destalinizarii" lui Hrusciov in URSS. Dupa moartea lui Stalin, in martie 1953, puterea in URSS a fost pentru scurta vreme exercitata de o "troika": Malenkov, Beria, Hrusciov. In vara lui 1953, o lovitura militara aducea la putere alta "troika": Hrusciov, Bulganin, Malenkov. Dupa trei ani de la moartea lui Stalin, in 1956, la Congresul al XX-lea al PCUS, Hrusciov a citit noaptea, cu usile inchise - intr-o atmosfera care se dorea cat mai conspirativa - un "Raport secret" in care era desfiintat sistemul stalinist. Mentionam doar ca Hrusciov fusese unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Stalin. Intre altele, Hrusciov impreuna cu generalul Ivan Serov, sunt autorii executarii ofiterilor polonezi luati prizonieri de sovietici la Katyn si Starobielsk. Prin mijlocirea KGB, "Raportul secret" al lui Hrusciov a ajuns si in Occident, transformandu-l pe Hrusciov in "campionul destalinizarii". Astazi, "Raportul secret" este considerat o adevarata capodopera in materie de dezinformare.
Baronii lui Dej
Ceva asemanator a incercat si Ceausescu ajuns la putere in iunie 1965. Primul luat la ochi in "dosariada" a fost Alexandru Draghici, fost ministru al Securitatii Statului, si apoi ministru de Interne intre 1951-1965. A urmat apoi Alexandru Barladeanu, Gh. Apostol, Chivu Stoica, I.G. Maurer etc. Toti "baroni" ai lui Gheorghiu-Dej - care il ajutasera sa vina la putere pe Ceausescu - dar care acum il "incomodau" in lupta pentru "puterea absoluta" in PCR. Pe 13 aprilie, 20 si 25 mai, 3 iunie si 30 octombrie 1968, "comisia de partid" discutase cu Alexandru Draghici.
Va prezentam stenograma discutiei din 30 octombrie 1968, foarte interesanta din mai multe puncte de vedere. Draghici, care cunostea perfect "sistemul", intelegea ca era azvarlit din caruta partidului nu pentru abuzurile sale, ci din cu totul alte considerente: ca ministru al Securitatii Statului, cunostea prea multe secrete, care il implicau si pe Ceausescu, un apropiat al lui Gheorghiu-Dej, din 1955 nr. 2 in ierarhia partidului, ca secretar al Sectiei Cadre. Asa ca Draghici trebuia "anatemizat" primul de partid. Numele lui Ceausescu nu este pronuntat, dar Draghici aminteste de revolta taraneasca din raionul Focsani, in care spune ca au fost masacrati pana si copiii. Un episod ramas secret din istoria PCR, epoca Ceausescu. Draghici se tine tare, si are fel de fel de pretentii.
Gh. Stoica incearca sa-l impace pe Draghici, sugerand chiar o anumita "intelegere" de nomenclaturist fata de un alt nomenclaturist "epurat". Sa amintim doar ca in iarna lui 1965, abia venit la putere, pentru a-i "adormi" banuielile lui Draghici, cuplul Nicolae si Elena Ceausescu isi petrecuse un scurt concediu la Karlovy-Vary, in Cehoslovacia, in compania tandemului Alexandru si Marta Draghici!
Vom observa cum "dosariadele" sunt, in realitate, trepte necesare in lupta pentru "puterea absoluta", si ele vizeaza adversarii politici din diverse domenii.
Stenograma din 25 mai 1968
Deoarece in stenograma din 30 octombrie 1968, sunt referinte la "cazul Turcu", vom incepe cu explicatiile date de Alex. Draghici pe aceasta tema, in stenograma din 25 mai 1968.
A. Draghici: In 1954 am fost trimis in regiunea Brasov cu scoaterea restantelor de colectari....
Ducandu-ma la Sibiu, m-am pomenit la raionul de partid, in cladirea partidului, cu un cetatean impreuna cu nevasta, cu scandal mare, ca a auzit ca a venit cineva de sus si vrea sa stea de vorba cu el, sa-l ia de piept. Pe acest cetatean l-am cunoscut din inchisoare. Era un tip de provocator, arestat la drept comun la Vacaresti, un client al puscariei, nu stiu de cate ori fusese arestat, un tip foarte voinic. La Sibiu aveam o paza de vreo 4-5 oameni cu mine, acesta a navalit peste paza si a inceput sa vorbeasca obraznic la raionul de partid.
A venit si secretarul de partid, un oarecare tovaras Dragoi, si a spus: Tovarase, daca nu terminati o data cu rusinea aceasta la Sibiu, ma aduceti in situatia sa devin un criminal. Nu mai stiu ce sa fac cu omul acesta: vine in raionul de partid, ne bate activistii, ne bate pe toti; mananca gratis la cantina cu nevasta. Am spus: Pe ce baza l-ati bagat aici pe talharul acesta! A spus, tovarase, nu putem sa facem nimic ca ne bate. Ca ar fi fost Constanta Craciun acolo, si ar fi spus ca acesta ar fi fost un om bun in inchisoare.
Cand eu stiu ca a fost un provocator. Sandu Saraga - zis Dumbrava - puteti sa-l intrebati - nu o data l-a luat la goana pe provocatorul acesta. Pentru ca venea mereu si ii batea pe tovarasii nostri... Era si homosexual si, cand venea un tovaras mai pirpiriu se napustea asupra lui.
Ca sa aflu la Sibiu ca de cativa ani de zile se taraganeaza rusinea asta, acest talhar jefuieste partidul, bate activistii de partid si nimeni nu pune capat acestei stari de lucruri.
Dragoi mi-a declarat - era de fata, daca nu ma insel, si un tovaras care se gaseste pe la cabinetul lui Verdet - ca raionul de partid era terorizat de acest talhar.
Augustin, care era prim-secretar la regiunea Brasov, invoca pe tov. Constanta Craciun, ca acesta este un tovaras bun si care trebuie protejat, pentru ca a fost in puscarie si ne-a adus servicii.
Eu am stat cativa ani de zile la Vacaresti, din 1938 pana in 1940, si din 1943 pana in 1944, nu stiu sa ne fi adus servicii; nu ne-a adus altceva decat provocari si acte de banditism.
Cand m-am dus la Sibiu, am auzit ca il batuse si pe Augustin, mi s-a spus ca ajunsese pe la sfatul popular un fel de vicepresedinte, ca ii teroriza pe tovarasi, ca a fost si la tribunal. In fata acestei situatii, am chemat la raspundere organele noastre de resort, am spus: Cum tolerati rusinea aceasta?! Tovarasii mi-au spus: Il arestam cu mare greutate, pentru ca se bate cu noi, il trimitem la procuratura si de acolo il pun in libertate, pentru ca spun ca e nebun. Nici un medic nu vrea sa-si ia raspunderea sa-l declare responsabil de faptele sale. Mai ales, dupa faima pe care si-o facuse in Sibiu. Nu putem face absolut nimic cu el. Am spus: Ce inseamna asta, cum tolerati aceasta rusine aici?!
Tov. Gh. Stoica: Ce ordin i-ai dat lui Briceag?
A. Draghici: Am dat ordin sa termine cu rusinea aceasta de acolo. Ulterior, mi s-a spus ca a fost lichidat. Am spus foarte bine.
Tov. Gh. Stoica: D-ta nu i-ai spus sa fie lichidat?
A. Draghici: Eu am spus sa lichideze cu rusinea aceasta de aici, pentru ca partidul este pur si simplu jecmanit banditeste. In afara de aceasta, sunt terorizati activistii de partid, in permanenta suntem pusi in situatia ca cineva este batut. Cand am fost eu acolo, la fel, a trantit doi baieti din garda mea, ceilalti doi au rezistat. Insa, tovarase Stoica, daca dadea in mine, nu stiu daca n-as fi descarcat pistolul in el.
In fata acestei situatii am spus: Tovarasi, lichidati cu mizeria aceasta de aici. A doua zi am primit informatii ca l-au lichidat. Am spus, foarte bine.
Cand am venit de la colectiva, problema deja i se raportase lui Dej, si m-a intrebat ce s-a intamplat acolo. I-am relatat cum s-au petrecut lucrurile si mi-a raspuns: Foarte bine, intr-adevar, nici nu merita altceva omul acesta.
Au trecut cateva luni de zile si Procuratura militara a inceput sa faca cercetari, sa-l cerceteze pe Briceag de ce a facut asta. Pe vremea aceea era Bucsan acolo. Briceag nu stiu ce a spus acolo. Fapt este ca i-am chemat pe tovarasi, le-am aratat imprejurarile care s-au creat, care era situatia la raionul de partid, cum erau terorizati si batuti activistii de partid. Nu stiu daca pe linie de partid s-a facut vreo cercetare, eu, in orice caz, am raportat la partid. Dupa aceea stiu ca a fost inchis cazul.
Stenograma excluderii
Tov. Gh. Stoica: Tovarase Draghici, noi te-am chemat pentru ca sa-ti aducem la cunostinta hotararea ultimei plenare a Comitetului Central. Vrem sa-ti comunicam ca plenara a hotarat excluderea dumitale din partid in legatura cu cazul de la Sibiu, asupra caruia noi am avut discutii. Prin urmare, conform statutului, carnetul de partid trebuie predat. Intrucat hotararea de excludere a fost luata de catre Comitetul Central, drept de apel este la Congres.
Alex. Draghici: Vreau sa intreb si eu ceva. In urma cu doua-trei saptamani m-ati chemat si mi-ati comunicat ca ma scoateti la pensie. Eu m-am interesat la Ministerul Muncii, care se ocupa de problemele acestea, dar ei nu cunosteau problema. Am vorbit chiar cu Blajovici personal; intai mi-a spus ca dosarul este la sector, ba ca e pe la ei, dar nu stie care este situatia, ca inca se mai duce la Consiliul de Stat. Pe mine ma intereseaza cuantumul pensiei.
Eu inteleg toata problema aceasta: ati vrut sa ma excludeti din partid: poftim, excludeti-ma, dar atunci sa excludeti din partid si pe aceia care au facut represiuni in raionul Focsani, pentru ca acolo au fost impuscati oameni, au fost impuscati copii. Eu, la timpul respectiv, nu am ridicat aceasta ilegalitate care a fost facuta peste capul meu. Intr-adevar aceasta nu are nici o legatura cu ceea ce noi am discutat aici, dar vreau numai sa va spun. Eu ulterior am plecat in Uniunea Sovietica. Se stie ca aveam consilieri aici, de care se simteau raspunzatori si sovieticii, si am fost intrebat ce s-a intamplat in raionul Focsani, de ce au fost impuscati oameni.
Voi mi-ati spus ca organele de securitate nu sunt pentru reprimarea poporului. Atunci sa fie trasi la raspundere si aceia care au comis acele ilegalitati la Focsani.
Tov. Gh. Stoica: In ce priveste prima chestiune, cu pensia. Aceasta este o problema care isi urmeaza cursul conform legii. Eu stiu ca exista o hotarare ca dumneata sa iesi la pensie, si eu ti-am comunicat acest lucru. Probabil ca sunt o serie de formalitati, dar problema aceasta s-a hotarat.
Alex. Draghici: Exista un singur lucru: nu vor sa ma scoata la pensie pentru ca vor neaparat sa vin in genunchi si sa cer iertare. Eu am spus de la inceput ca n-am sa fac acest lucru.
Tov. Gh. Stoica: Partidul nu cere aceasta, sa ceri iertare. Nu cere decat sa se recunoasca faptele si faptele sunt fapte.
Draghici se plange ca moare de foame
Alex. Draghici: Va luati dupa Mois, dupa unii care au bagat pile cu javra asta de "Turc".
Tov. Gh. Stoica: Deci, prima chestiune, cu pensia este in curs de rezolvare. A doua chestiune. Eu nu cunosc chestiunea cu raionul Focsani...
Alex. Draghici: Atunci sa ti-o spun eu...
Tov. Gh. Stoica: Vreau numai sa-ti atrag atentia, pentru ca ai ridicat chestiunea aceasta, ca trebuie sa-ti dai seama ca exista, totusi, doua hotarari ale plenarelor Comitetului Central, care se axeaza pe fapte indiscutabile.
Alex. Draghici: Depinde cum informezi, sau cum dezinformezi, mai bine zis.
Tov. Gh. Stoica: Din partea dumitale, ca membru de partid vechi, care ai avut raspunderi foarte mari in partid si in stat, se putea astepta alta atitudine.
Alex. Draghici: Tovarase Stoica, trebuia sa ma las calcat in picioare de un derbedeu, de un bandit? Daca faceam acest lucru eram exclus din partid atunci pentru incapacitate.
Tov. Gh. Stoica: Este vorba de atitudinea pe care ai luat-o la plenara Comitetului Central in care au fost deazbatute problemele pe baza de fapte indiscutabile, care nu s-au redus numai la cazul acesta cu "Turcu".
In al doilea rand, daca in timpul cat ai fost tu ministru de Interne, daca s-ar fi comportat cineva cum te comporti in fata hotararii organului celui mai suprem, cred ca ai fi luat masuri serioase. Tu prin toate partile te plangi...
Alex. Draghici: Tovarase, ma tineti infometat de atata timp si nu am dreptul sa spun?
Tov Gh. Stoica: Cum poti sa spui asta cand Secretariatul partidului a hotarat sa ti se dea 4000 de lei pe luna pana cand ti se va rezolva problema pensiei? Ai refuzat. Ai fost lasat timp de sase luni in casa in care locuiai. Ti s-a dat o casa in care s-au bagat 318.000 de lei.
Alex. Draghici: Eu sunt de vina ca a fost adusa casa in asemenea mizerie?
"Tu veneai cu pretentii, ca scarile nu sunt din marmura"
Tov. Gh. Stoica: Avem sute de cazuri cand oamenii nu au avut unde locui, iar tu veneai cu pretentii, ca scarile nu sunt din marmura, ba cutare, ba cutare.
Vreau sa-ti atrag atentia, tovarase Draghici, da-ti seama de situatie, doar esti constient, ai avut munci de raspundere mare, aceasta implica si o atitudine corespunzatoare fata de o hotarare. Poate simti ca esti nedreptatit, vino si revendica ca esti nedreptatit, dar trebuie sa ai cat de cat o atitudine corespunzatoare, pentru ca singur iti creezi greutati. Aminteste-ti cum a inceput chestiunea. In toata aceasta chestiune, atitudinea pe care ai luat-o a jucat un rol nu mic. Numai faptul ca ai fost ministru de Interne intr-o perioada cand au avut loc toate aceste abuzuri, numai aceasta implica raspundere. Dar este legat de fapte concrete, cum este in cazul lui Patrascanu, de organizarea anchetei, de schingiuirea oamenilor. Cine poarta raspundere pentru aceasta?
Dar eu nu vreau sa intru in discutie pentru ca nu am dreptul sa comentez o hotarare a celui mai superior organ de conducere. Vreau sa-ti atrag numai atentia ca, totusi, esti muncitor crescut de partid, da-ti seama ca nu este drumul cel mai bun pe care mergi, pentru ca acestea sunt totusi fapte. Eu iti spun lucrul acesta in mod tovarasesc. Sa nu iti inchipui ca mie imi face mare bucurie sa-ti comunic asemenea lucruri; gandeste-te ca si noi avem inima, suntem oameni si ne dor aceste lucruri. Dar daca continui in felul acesta, nu va iesi bine.
Alex. Draghici: Indiferent de ce se va intampla cu mine, trebuie sa stiti ca eu nu sunt un lingau. Eu imi cer drepturile care mi se cuvin.
Tov. Gh. Stoica: Ti s-a dat o casa in care s-au bagat 318.000 de lei, ceea ce inseamna 5-6 apartamente, si tot vii cu probleme si tot esti nemultumit. Iti spun, tovarase Draghici, reflecteaza serios.
"Fete" pentru presedintele indonezian
Alex. Draghici: Istoria este istorie si pana la urma se va vedea; daca nu acum, peste o suta de ani, istoria nepartinitoare va analiza si va vedea foarte bine ca totul este numai rafuiala si razbunare personala, din cauza ca nu m-am aplecat si nu am spus da la toate porcariile. Daca as fi dat din cap si as fi facut plecaciuni era foarte bine. Eu sunt sigur ca tu, in sinea ta, esti convins de acest lucru.
Intamplator am auzit o discutie intre tine si Ceausescu, la Snagov, cand cu femeile pentru Sukarno, si cand spuneai ca Draghici nu este vinovat. Cand Ceausescu cauta sa spuna ca Draghici facea lucrurile acestea, tu ai spus ca nu este adevarat. Eu intamplator am auzit. Am auzit si de la Maurer chestiunea aceasta ca Biroul Politic a facut presiuni asupra mea, pentru ca eu nu am fost de acord cu Dej ca sa-i dau femei lui Sukarno din informatoarele Securitatii si am fost chemat la Biroul Politic si mi s-a spus ca, pentru interese diplomatice, trebuie sa-i dau.
Tov. Gh. Stoica: Dar ce are de-a face asta cu chestiunea pe care o discutam?
Alex. Draghici: Are importanta pentru ca, de multe ori, am fost impotriva unor lucruri, dar pana la urma trebuia sa fiu de acord.
Dej mi-a spus ca a fost foarte bine ca a fost impuscat
Tov. Popescu-Puturi: Tovarase Draghici au fost multe lucruri pe care le-am trait impreuna in cursul acestor 25 de ani, mi-au trecut prin mana foarte multe materiale care s-au acumulat in perioada cand ai avut raspunderi pe linie de partid si de stat. Pentru ceea ce dumneata ai facut bine, nimeni nu a adus un cap de acuzare si sunt suficiente documente pe care ai pus o apostila justa. Nu pentru partile pozitive este criticat cineva, ci pentru partile negative.
Dumneata te plasezi pe pozitia aceasta nejusta, ai amaraciunea asta interna si te plasezi pe pozitia: Voi vreti ca eu sa ma aplec, sa cer iertare. Aici este chestiunea care te intuneca. Daca 2% ai avea o contributie personala, tinand seama de atmosfera generala care a fost in perioada aceea, avand in vedere si cazurile cu Patrascanu, cu Luca si cu Ana Pauker, tot ar trebui sa spui ca meriti o sanctiune. Or, nu se poate spune ca in toata aceasta perioada nu a fost nimic.
Eu iti spun ca era mai onorabil sa primesti o sanctiune daca nu dadeai ordin pentru impuscarea "Turcului". Iata, plenara Comitetului Central a anulat hotararea Biroului Politic de excludere din partid a Anei Pauker. Deci, s-au pus lucrurile la punct, pentru ca a fost o masura nestatutara.
In al doilea rand, sa nu amestecam lucrurile. Dumneata spui asa: Daca spuneti ca a fost asa, atunci sa se vada si ce a facut cutare. Asta este cu totul alta problema. Dar chestiunea cu "Turcu" te priveste direct, este un ordin personal care a fost dat.
Alex. Draghici: Eu am spus sa luati masuri sa lichidati murdaria asta, nu i-am spus nici: Impusca-l; n-am facut nici plan de actiune cu el in aceasta directie. Ca a interpretat in modul acesta....
Tov. Gh. Stoica: Daca e asa, ce masuri ai luat cand ai aflat?
Alex. Draghici: Cand am aflat am luat urmatoarele masuri: dupa ce am raportat conducerii de partid, respectiv lui Dej, el mi-a spus ca foarte bine s-a procedat, am luat masura ca nu am admis trimiterea in judecata a lui Briceag, intrucat am considerat ca impuscarea s-a datorat si unui ordin gresit.
Tov. Gh. Stoica: Cum te cunosc eu, daca cineva ar fi indraznit sa incalce 5% ordinul pe care l-ai dat - pentru ca erai un om foarte strict in privinta aceasta, si asta e bine - ai fi luat masuri impotriva tuturor. Fapt este insa ca omul acesta a fost avansat.
Alex. Draghici: A fost avansat pentru alte probleme, pentru prinderea bandelor din munti.
"E o inscenare murdara"
Tov. Gh. Stoica: Bun, dar noi acum discutam alte lucruri. Noi am avut sarcina intai sa-i aducem (lui Al. Draghici) la cunostinta hotararea plenarei de excludere din partid.
In al doilea rand am tinut sa-i atragem atentia ca pana acum a avut o atitudine necorespunzatoare, care nu satisface nici pentru un simplu membru de partid, dar pentru un om care a fost zeci de ani membru in Biroul Politic, a avut functiile cele mai inalte in partid; se putea astepta o alta atitudine. Vreau sa ia nota tov. Draghici de ceea ce ii spun.
Alex. Draghici: Eu socotesc ca nu mi-am facut decat datoria si ca am adus o contributie foarte mare la intarirea statului acesta de democratie populara, la cuceririle clasei muncitoare, mai ales impotriva dusmanului, dar e posibil sa fi fost unele greseli. Se stie ca astazi dusmanii sunt dusmani, iar maine sunt prieteni. Asa este. Eu socotesc ca mi-am facut datoria si n-am ce sa-mi reprosez nimic.
Tov. Gh. Stoica: Cu aceasta am terminat. Te rugam sa tii cont de ceea ce ti-am spus.
Alex. Draghici: Tovarase Stoica, eu am avut fata de tine un anumit respect, fata de trecutul tau, dar sa stii ca ai jucat aici un rol nejust. Eu am crezut ca vei judeca cu maturitate lucrurile, nu cum a spus Maurer la Comitetul Executiv, ca Draghici ne cere sa judecam lucrurile in cadrul contextului de atunci. Da, asa trebuiau judecate. Ceea ce faceti este o inscenare murdara, o blamare a faptelor mele cele mai frumoase aduse in interesul statului.
V-as ruga sa dati dispozitii ca, atunci cand e cazul, sa pot vorbi cu tov. Stoica, pentru ca am stat randul trecut aproape zece minute la telefon si pana la urma nu am putut vorbi. Probabil ca era un telefon fals, pentru ca aici aveti telefoane secrete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.