Dinu Patriciu a fost trimis in judecata, in dosarul Rompetrol, alaturi de alte 11 persoane, in legatura cu tranzactionarea la bursa a actiunilor companiei si creanta Libia. Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acest dosar au
Dinu Patriciu a fost trimis in judecata, in dosarul Rompetrol, alaturi de alte 11 persoane, in legatura cu tranzactionarea la bursa a actiunilor companiei si creanta Libia. Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acest dosar au fost deferiti instantei Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache. Cu toate ca procurorii fac referire si aduc acuzatii in rechizitoriu la adresa lui Phil Stephenson si Colin Hart, cei doi parteneri de afaceri americani ai companiei Rompetrol, acestia nu au fost trimisi in judecata, procurorii disjungand cauza in privinta lor. Dosarul va fi solutionat de Tribunalul Bucuresti, primul termen fiind stabilit pentru data de 2 octombrie.
Una din acuzatiile pe care procurorii i le aduc lui Dinu Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate. Omul de afaceri este acuzat ca ar fi dezvaluit informatii privilegiate lui Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA, privind "termenii si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare operatiunile de tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004". De asemenea, procurorii sustin ca Patriciu, in 20.04.2004, i-ar fi dezvaluit lui Sorin Pantis "informatia privilegiata privind pretul pe care societatile controlate de grupul de firme Rompetrol urma sa il afiseze in aceeasi zi".
Patriciu: "Nu exista probe ca am fi savarsit vreo infractiune"
Dinu Patriciu a declarat ieri ca este vorba de o diversiune pusa la cale de catre anchetatori. "Procurorii nu au nici un fel de proba concreta ca am fi savarsit vreo infractiune. Informatiile furnizate de Parchet constituie o incercare de intoxicare a opiniei publice pentru a justifica banii cheltuiti pe aceasta ancheta timp de doi ani si jumatate. O alta dovada ca este asa, este chiar faptul ca au fost disjunse atat persoane cat si fapte din dosar, in asa fel incat sa se creeze doar aparenta existentei unei infractiuni. Am constatat ca cea mai mare parte a celor 58 de volume este maculatura. Sunt extrase de cont ale diverselor persoane despre ce cumparaturi au facut, ce relatii de afaceri au avut, dar nimic concret care sa lege aceste stufoase documente aflate in dosar de savarsirea vreunei infractiuni. Suntem complet nevinovati", a declarat Dinu Patriciu. Omul de afaceri a mai spus ca in fata instantei va putea sa-si dovedeasca nevinovatia. "Se incearca sa se induca opiniei publice ideea ca am fi vinovati de ceva in asa fel incat sa se creeze un curent de opinie impotriva noastra si a grupului de societati Rompetrol. Am toata convingerea ca judecatorii vor avea acelasi punct de vedere", a spus omul de afaceri.
Ratiuni care exced sfera dreptului
Avocatul George Papu, unul dintre aparatorii lui Sorin Rosca Stanescu, a declarat ca trimiterea in judecata nu era o necesitate izvorata din continutul dosarului, ci din ratiuni care exced evident sfera dreptului. "In conditiile in care ni s-au acordat pentru studiul dosarului care are 58 de volume (aproximativ 30 de mii de pagini) patru zile, din care doua nelucratoare (sambata si duminica), in conditiile in care nu ni s-a incuvintat nici o proba in aparare, mai mult, nu ni s-a adus la cunostinta daca s-au admis sau respins solicitarile noastre, in conditiile in care incadrarile juridice sunt realizate pentru discreditarea persoanelor trimise in judecata, cum ar fi cea de grup infractional organizat si nu in functie de materialul probator, ca jurist nu pot face comentarii, trimiterea in judecata nefiind o necesitate izvorata din continutul dosarului ci din evidente ratiuni care exced sfera dreptului, plasandu-se in alte sfere", a declarat avocatul George Papu.
Presedintele CNVM: "Voi da in judecata statul"
Mai multe persoane din dosarul Rompetrol au solicitat in nenumarate randuri efectuarea unor acte prin care sa-si poata dovedi nevinovatia. Cu ajutorul carora sa se poata apara in fata acuzatiilor care le sunt aduse. Majoritatea au fost respinse. In mod ciudat si fara nici o justificare. Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, a declarat, ieri, ca se considera nevinovata si ca va da statul roman in judecata, atunci cand va fi posibil. "Sunt plina de revolta. Ma trezesc invinuita, fara sa fiu anuntata. Sunt nevinovata. Voi da statul roman in judecata. Am inteles ca nu se poate face cerere la instantele internationale decat dupa ce se finalizeaza procesul si se pronunta hotararea judecatoreasca definitiva. Imi doresc ca aceasta decizie sa vina cat mai curand, desi ma indoiesc", a mentionat Anghelache, citata de Mediafax. Ea a afirmat ca procurorii nu au admis probele aduse in apararea sa. Procurorii au respins solicitarea avocatului presedintelui CNVM de efectuare a unei expertize grafologice. "Este inadmisibil cata rea-vointa. Mi-au distrus cariera. M-au distrus ca persoana. Mi-au distrus familia. Este inadmisibil ce se intampla", a mai spus presedintele CNVM. De asemenea, si fostului ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, i s-a refuzat cererea prin care acesta solicita sa i se puna la dispozitie autorizatiile de interceptare a convorbirilor telefonice.
Acte lipsa
Dinu Patriciu declara in urma cu cateva saptamani ca a constatat ca nu s-a dat curs solicitarii sale privind anumite acte din dosarul Rompetrol care lipsesc din probatoriu. El preciza ca a constatat ca documentele din dosarul sau sunt incomplete si ca multe dintre actele la care face referire ordonanta de invinuire lipsesc. Concret, omul de afaceri a aratat ca lipsesc rezultatele unor obiective de expertiza, cele ale investigatiilor facute de SRI cu privire la aceasta cauza sau mandatele pentru inregistrarea convorbirilor telefonice. "Nu mai apar nici rezultatele unor investigatii facute in strainatate. Probabil ca nu le erau favorabile", spunea Dinu Patriciu, adaugand ca s-au gasit actele prin care se dispuneau aceste cercetari, dar nu si rezultatele lor. (Bogdan GALCA)
Sorin Rosca Stanescu: "La comanda lui Traian Basescu"
Sorin Rosca Stanescu declara ca dosarul si trimiterea acestuia in instanta reprezinta o senzationala gogoasa de imagine umflata cu pompa de doi procurori, dintre care in final a ramas numai unul, la comanda politica. "La comanda lui Traian Basescu. Nu mai este un secret pentru nimeni ca acesta, aflat in conflict de ani de zile cu Dinu Patriciu, l-a amenintat pe liberal cu mai multe ocazii. La propriu si la figurat. Si la fel nu mai este nici un secret ca eu am denuntat aceasta pozitie a sefului statului. La fel cum a fost umflat la comanda politica de avocatii statului dosarul de 30 de mii de pagini, dosar care nu contine nici o proba, la fel va fi dezumflat in Justitie. Sa speram cat mai repede. Singura mea vina de jucator la bursa intr-o zi, printre alti 2000 de cetateni, si singurul lucru care ma deosebeste de acestia este ca sunt prieten cu Dinu Patriciu. Este o vina care ma onoreaza. La fel cum ura sefului statului ma onoreaza", spune Rosca Stanescu. (B.C.G.)
Rompetrol: O noua incercare de manipulare a opiniei publice
Grupul Rompetrol considera ca actul de sesizare a instantei de judecata in cazul Dinu Patriciu va avea ca efect declansarea unui simulacru de proces, si nu a unei veritabile judecati, care sa aiba drept scop aflarea adevarului. "Astfel, comunicatul de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PIICCJ) se constituie intr-o noua incercare de manipulare a opiniei publice si intr-o regretabila tentativa de a prezenta esecul profesional al procurorilor - dovedit in instrumentarea acestei cauze, ca un demers legitim de aflare a adevarului. In realitate, modul in care s-a facut trimiterea in judecata a lui Dinu Patriciu si a celorlalte persoane din managementul companiei confirma irevocabil ceea ce Rompetrol a sustinut constant: urmarirea penala nu a fost nici pe departe finalizata", se spune intr-un comunicat al Rompetrol.
Potrivit Rompetrol, procurorii au refuzat sa depuna la dosarul cauzei si sa aduca la cunostinta opiniei publice faptul ca autoritati judiciare straine, a caror cooperare a fost solicitata, nu au confirmat suspiciunile procurorilor romani conform carora anumite sume de bani ar fi fost insusite si depuse in conturi din strainatate. "De asemenea, graba nu poate fi explicata decat prin faptul ca procurorii incearca sa ascunda, atat fata de opinia publica" cat si fata de judecatori, faptul ca o multitudine de probe a caror administrare a fost dispusa in cauza confirma intru totul veridicitatea si legalitatea tuturor actiunilor intreprinse de Dinu Patriciu si de celelalte persoane din managementul companiei Rompetrol, nutrind speranta desarta ca un asemenea tip de frauda ar putea scapa nesesizat de presa sau de instantele competente", se mai spune in comunicatul Grupului Rompetrol.
Linsarea
lui Patriciu
"Desi in comunicatul de presa se fac referiri consistente la activitatea lui George Philip Stephenson si Richard Colin Hart, procurorii omit sa releve ca, de fapt, acestia nu au fost trimisi in judecata si se continua hartuiala lor nejustificata. Desi se afirma ca s-a facut dovada deplina a constituirii unei grupari de criminalitate organizata, o mare parte din presupusii membri ai acestei grupari nu au fost deferiti Justitiei. Un asemenea fapt - fara precedent in istoria judiciara - pune Justitia in postura de a trebui sa se pronunte asupra existentei sau inexistentei respectivului grup, fara insa a putea analiza activitatea acelor persoane care nu au fost trimise in judecata. Acest fapt demonstreaza ca acuzatiile sunt total lipsite de continut, iar faptul ca procurorii au fost incapabili sa prezinte persoanelor acuzate detalii privind modul de constituire a presupusului grup de criminalitate organizata nu face decat sa releve inca o data lipsa de substanta a acuzatiilor", subliniaza comunicatul, potrivit caruia "tot acest sir de ilegalitati este cauzat in opinia Rompetrol de indeplinirea unei comenzi politice ce are drept scop linsarea mediatica, sociala si profesionala a lui Dinu Patriciu".
Conform comunicatului Rompetrol, continutul dosarului "releva faptul ca asa-zisa ancheta a fost in realitate desfasurata de catre ofiteri ai serviciilor secrete romane si nu de catre procurori. Astfel, ofiteri ai serviciilor de informatii au primit permisiunea de acces nelimitat la serverele companiei, intrand in posesia unor date si informatii ce reprezinta secret comercial si a caror divulgare pericliteaza libera concurenta". (B.C.G.)
Rompetrol, cea mai tranzactionata actiune
Actiunile Rompetrol au fost, ieri, cele mai tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu un rulaj de 3,31 milioane de lei. Cotatia actiunilor grupului a crescut la Bursa cu 1,93%, la 8,45 bani pe unitate, dupa o usoara depreciere in sedinta din 7 septembrie. De altfel, BVB a incheiat saptamana in crestere, castigand, ieri, aproape 1%, dar interesul investitorilor pentru tranzactionare s-a redus semnificativ fata de zilele precedente, comenteaza Mediafax. Indicele BET-C, care reflecta tendinta generala a pietei, a inchis in urcare cu 0,93%, iar preturile celor mai lichide zece actiuni, evidentiate in indicele BET, au avansat in medie cu 0,88%. Cotatia titlurilor societatilor de investitii financiare (SIF), calculata cu indicele BET-FI, a castigat 0,56% fata de inchiderea din ziua precedenta. Lichiditatea Bursei a insumat 20 de milioane de lei (5,67 milioane de euro), in scadere cu 3,5 milioane de lei comparativ cu nivelul din 7 septembrie. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.