Un program european de telemedicina va fi implementat din ianuarie 2007 si in Romania, potrivit cotidianului Le Monde. Programul de telemedicina ""Health Optimum"" a fost testat cu succes timp de doi ani in trei regiuni europene: Funen din Danem

Un program european de telemedicina va fi implementat din ianuarie 2007 si in Romania, potrivit cotidianului Le Monde.

Programul de telemedicina ""Health Optimum"" a fost testat cu succes timp de doi ani in trei regiuni europene: Funen din Danemarca, Aragon din Spania si Venetia din Italia. Principalele unitati sanitare din aceste regiuni au fost unite printr-o retea IT cu spitalele mici, pentru a se evita deplasarile inutile si costisitoare ale bolnavilor. Rezultatele obtinute au incurajat extinderea programului din ianuarie 2007 in alte doua tari: Romania si Suedia. Telemedicina, care permite transmiterea de date, voce si imagine in timp real, in scopul acordarii ingrijirilor medicale la distanta, va contribui la imbunatatirea sistemului sanitar european.
AVANTAJE. ""La Venetia, sistemul de consultatii neurologice la distanta, prin care spitalele secundare au fost conectate la unitatea specializata a regiunii, a permis evitarea a 79% din transferurile pacientilor cu ambulanta sau cu elicopterul"", apreciaza dr. Claudio Dario, coordonatorul programului si directorul autoritatii sanitare din Trevise. ""In mod sigur, telemedicina, care va deveni in urmatorii cinci ani o practica obisnuita, reduce costurile si imbunatateste calitatea serviciilor medicale. De exemplu, un pacient care are nevoie de o interventie medicala urgenta poate fi consultat in cel mai scurt timp de un specialist. In plus, in timp ce pacientul este transferat la spitalul central, specialistii pregatesc deja blocul operator"", explica dr. Dario.

Proiectul ""Health Optimum"", in valoare de 20 de milioane de euro, va fi finalizat in septembrie cu finantare de la Uniunea Europeana si regiunile in care va fi implementat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.