Traian Basescu a recunoscut, ieri, intr-o interventie facuta la Scoala de vara a Tineretului Social Democrat ca in interiorul Ministerului Apararii Nationale exista o situatie dificila. Ruptura dintre Teodor Atanasiu, ministrul Apararii, si genera
Traian Basescu a recunoscut, ieri, intr-o interventie facuta la Scoala de vara a Tineretului Social Democrat ca in interiorul Ministerului Apararii Nationale exista o situatie dificila. Ruptura dintre Teodor Atanasiu, ministrul Apararii, si generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, afecteaza credibilitatea armatei,mai ales in plan extern. Potrivit sefului statului, aceasta situatie dificila se datoreaza "in primul rand rupturii dintre minister si corpul armatei, care incepe de la seful Statului Major General. Acest lucru influenteaza si credibilitatea ministerului si ma tem ca va incepe sa afecteze credibilitatea Armatei. Nu pe plan intern, ci in relatiile ei externe."
In opinia lui Traian Basescu, "Ministerul Apararii Nationale este al doilea minister de Externe al Romaniei. Guvernul Romaniei are practic doua ministere de Externe: Ministerul de Externe si Ministerul Apararii Nationale care este al doilea ca importanta in relatiile externe, dar este singurul care pragmatizeaza de multe ori relatiile externe si face diferenta intre tarile care fac declaratii si tarile care fac declaratii dupa care materializeaza declaratia in constructia de securitate globala si in constructia de aliante."
Debutul ostilitatilor
Despre aceasta stare conflictuala din armata, seful statului a vorbit inca de la inceputul acestui an cand a participat la sedinta de bilant a MApN. In februarie 2006, Traian Basescu atentiona participantii de la sedinta de bilant asupra faptului ca institutiile militare nu trebuie "atrase in jocurile politice", mentionand ca anul trecut (2005-n.r.), la bilantul aceleiasi institutii, a fost intrigat cand seful Statului Major a facut un apel similar: "Probabil dansul avea deja o usoara experienta de sef al Statului Major General si stia ce ce se poate intampla." "Orice incercare de politizare a Armatei ar fi o mare eroare si cer Armatei sa o respinga", a declarat presedintele Basescu.
Situatia delicata din interiorul MApN si divergentele dintre ministrul Apararii si corpul generalilor din armata, in frunte cu generalul Badalan, au rabufnit in afara cladirii M100 (sediul central al MApN), inca din 2005, cand au aparut primele conflicte intre Atanasiu si Badalan. Motivul discordiei intre liderul civil de la M100 si liderul militar al Statului Major General l-a constituit proiectul de lege privind organizarea MApN prin care Atanasiu dorea transformarea functiei de sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA) dintr-una militara, intr-una civila pentru a putea fi ocupata de un om al liberalilor. S-a consumat apoi un nou episod din razboiul Atanasiu-Badalan pe marginea bugetului alocat armatei. Daca anul trecut, ministrul Apararii sustinea ca armata are bani suficienti, seful SMG declara exact invers, si anume ca bugetul alocat armatei nu va permite militarilor sa isi indeplineasca toate misiunile asumate. Atanasiu a mers pana acolo, incat a propus chiar inlocuirea sefului SMG pentru respectivele declaratii care erau contrare pozitiei sustinute de liderul liberal. Peste tot acest razboi de uzura a picat scandalul cu CD-ul cu secrete militare care a ajuns in redactia ziarelor ZIUA si Romania Libera. Surse neoficiale ne-au precizat ca si acest episod a facut parte din lupta surda dusa de Atanasiu cu generalii din armata.
Telegramele penale
Punctul culminant al ostilitatilor dintre Atanasiu si Badalan a fost atins in momentul in care PNL anunta ca vor sa retraga trupele din Irak iar Atanasiu folosea logistica si institutia militara pentru a transpune in practica o decizie luata la nivel de partid. La vremea respectiva, ziarul ZIUA a prezentat in exclusivitate continutul acelei telegrame care l-a ingrozit pe Traian Basescu. De aici incolo lucrurile s-au precipitat si au urmat o serie de evenimente si dezvaluiri din care reisea faptul ca Teodor Atanasiu se folosea de serviciile de informatii ale armatei in scopuri politice si de amenintare la adresa ziaristilor. Acest lucru e confirmat oficial prin comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale difuzat in urma cu doua zile, din care rezulta fara echivoc faptul ca Atanasiu a folosit Directia Generala de Informatii a Apararii in scopuri politice. In comunicatul de presa emis de la Cotroceni referitor la cererea adresata ministrului Justitiei de catre seful statului privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Teodor Atanasiu se mentioneaza, printre altele, urmatoarele: "Referitor la actiunile de lobby pe care Directia de Informatii a Apararii le-a efectuat, a rezultat ca acestea au existat si au fost desfasurate sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii."
Vasile Paun, ordonanta lui Atanasiu
Dar cine este directorul general adjunct al DGIA? Nimeni altul decat Vasile Paun, cel pe care Atansiu si-l dorea in fruntea serviciilor de informatii ale armatei (DGIA-n.r.) si nimeni altul decat cel care si-a permis sa ameninte si sa santajeze un jurnalist de la ziarul ZIUA, care prezentase in exclusivitate continutul acelei mult mediatizate telegrame transmise la ordinul lui Atanasiu de catre Directia de Informatii Militare. Telegrama buclucasa a fost si principalul motiv pentru care in momentul de fata Teodor Atanasiu risca sa isi piarda scaunul de ministru al Apararii si sa ajunga dupa gratii. Legat de actiunile de lobby efectuate sub coordonarea lui Vasile Paun si la recomandarea lui Teodor Atanasiu trebuie sa amintim ca una dintre ele, Operatiunea MEDUZA, a fost efectuata de aproximativ 15 ofiteri de contrianformatii care au primit sarcina de la Vasile Paun sa acorde note mari si comentarii favorabile lui Teodor Atanasiu pe pagina de Internet a ziarului ZIUA. Anul trecut, ministrul Apararii a facut obiectul unui material de sinteza privind activitatea lui la carma armatei la un an de zile de la preluarea portofolilului de ministru al Apararii. Pe langa notele de 10 si comentariile favorabile pe care ofiterii de contrainformatii le-au acordat liberalului Atanasiu, Paun isi instruise subordonatii sa denigreze liderii PD si chiar pe unii lideri PNL care amenintau pozitia lui Tariceanu.
In cele din urma Operatiunea MEDUZA a fost stopata de la cel mai inalt nivel al DGIA, dar anumite efecte tot a avut, in sensul ca Atanasiu nu a iesit foarte sifonat, obtinand nota de trecere in Catalogul ministrilor intocmit de Ziarul ZIUA.
Politie politica la DGIA
Primul semnal ca la nivelul Directiei Siguranta Militara din cadrul DGIA se face politie politica a venit din partea saptamanalului Academia Catavencu. In paginile acestei publicatii a aparut, in luna iunie 2005, un articol care dezvaluia faptul ca unul din adjunctii lui Vasile Paun semnase un ordin prin care ofiterii de contrainformatii urmau sa declanseze o ampla operatiune prin care parlamentari, oameni de afaceri si ziaristi sa sustina unele initiative ale lui Teodor Atanasiu. Subiectul a fost adus in discutie pentru prima oara de presedintele Comisiei de Aparare la audierea, de marti, 4 iulie a.c., din Parlament, a ministrului Teodor Atanasiu. Ministrul Apararii Nationale a cerut un raport sefului Directiei Generale de Informatii a Apararii, Constantin Croitoru, din care sa rezulte daca directiva MApN privind folosirea unor ofiteri de contrainformatii in scopul influentarii unor parlamentari pentru promovarea unor proiecte ale ministerului de resort a fost sau nu legala sau daca s-a incalcat vreun regulament militar. S-a dovedit ca acest document este real. Potrivit Rompres, seful Directiei Generale de Informatii din MApN a confirmat presedintelui Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, informatiile potrivit carora ministrul Teodor Atanasiu s-ar fi folosit de influenta unor ofiteri de contrainformatii pe langa parlamentari pentru a promova anumite proiecte ale ministerului.
Razboiul a ajuns pana la NATO
Revenind la momentul in care Teodor Atanasiu s-a folosit de logistica si institutia militara pentru a trimite telegramele prin care anunta intentia Romanie, de a se retrage din Irak merita semnalata declaratia pe care ministrul Apararii a facut-o in urma cu doua zile la postul Realitatea TV. Atanasiu a sustinut, joi seara, intr-o emisiune difuzata de postul Realitatea TV, ca una dintre cele doua telegrame transmise atasatilor militari, la care se refera raportul Comisiei speciale de la Cotroceni, a fost trimisa de catre seful SMG, generalul Eugen Badalan.
Teodor Atanasiu a declarat ca prima telegrama, cea care "a scandalizat lumea", a fost trimisa de seful SMG, generalul Eugen Badalan. Potrivit unor surse autorizate din Statul Major General, generalul Badalan nu a trimis nici o telegrama pentru simplu fapt ca nu el se ocupa de asa ceva, ci Directia de Informatii Militare. Singurul lucru facut de Badalan este acela ca, alaturi de generalul Gheorghe Savu, seful DIM, Vasile Paun, directorul general adjunct al DGIA si generalul Dobritoiu (proaspat numit de liberali secretar de stat dupa ce a fost trecut in rezerva), a participat la o discutie cu ministrul Atanasiu, imediat dupa ce acesta anuntase la sediul PNL decizia de retragere din Irak. In aceste conditii seful SMG a avizat alaturi de ceilalti participanti la intalnirea cu Atanasiu continutul primei telegrame transmise ulterior de catre Directia de Informatii Militare aflate in subordinea lui Vasile Paun. Potrivit acelorasi surse autorizate din interiorul Statului Major General a mai fost transmisa dupa aceea o telegrama, tot prin intermediul sistemelor criptate de la Directia de Informatii Militare de care seful SMG nu a avut cunostinta. Conform lui Atanasiu, in telegrama trimisa de Badalan atasatilor militari se preciza ca PNL a decis retragrea trupelor romane din Irak.
Ministrul Apararii a precizat ca a doua telegrama a fost trimisa de seful Directiei de Informatii Militare (DIM) si preciza ca decizia politica a fost luata de conducerea PNL, dar ca decizia nu este executiva, pentru ca trebuie urmata o procedura legala si se explica desfasurarea procedurii respective.
Asa cum a precizat si Traian Basescu, situatia din armata creeaza o stare de confuzie nu numai in interiorul institutiei militare, ci mai ales in exterior. Spunem acest lucru deoarece la sfarsitul acestei luni, la Portoroz-Slovenia, are loc reuniunea informala a ministrilor Apararii din tarile NATO. In actualele conditii prezenta lui Atanasiu la aceasta importanta reuniune este pusa sub semnul intrebarii. Dupa reuniunea din Slovenia este prevazuta o alta activitate importanta in interiorul Aliantei Nord Atalntice. Este vorba de summit-ul sefilor de stat si de guvern din NATO care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie la Riga si unde este necesara si prezenta ministrului Apararii.
Macovei a trimis dosarele lui Atanasiu la Parchet
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a transmis, ieri, dosarele privindu-l pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a incepe urmarirea penala. "Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a cererii adresate de presedintele Romaniei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Apararii Nationale si in temeiul prevederilor art. 16, alin.(1) si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cu modificarile si completarile ulterioare, dosarele primite de presedintele Romaniei de la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat al ministerului Justitiei. Presedintele Traian Basescu ii trimisese, joi, ministrului Justitiei cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. (G.T.)
Generalul Badalan pus sub invinuire
Seful Statului Major General a fost pus sub invinuire de procurorii anticoruptie intr-un dosar privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Group. Conform Directiei Nationale Anticoruptie, "procurorii din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savarsite de militari, au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei si fata de alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, pentru savarsirea unor fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Cei 13 sunt cercetati de DNA intr-un dosar care vizeaza imprejurarile in care, in anul 2000, a fost incheiat un contract intre Statul Major al Fortelor Terestre si firma TOFAN Grup".
Anchetatorii anticoruptie fac investigatii sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata. Acestia au constatat nereguli in derularea contractului, in baza caruia a fost transmis dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la Ministerul Apararii Nationale (MApN), o institutie publica, la un agent comercial (Tofan Group) si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni. Concret, in schimbul a patru mii de autovehicule, Fortele Terestre au primit sase mii de anvelope. Cazul a fost sesizat procurorilor DNA de catre MApN, care sustine ca acest contract nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii mari Armatei.
Numele generalului Eugen Badalan mai apare intr-un alt dosar instrumentat de DNA in care procurorii verifica un contract de furnizare de uniforme "Ripstop". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.