Editura Curtea Veche a publicat recent romanul ""Ma numesc Rosu"", primul din seria de autor Orhan Pamuk - unul dintre cei mai talentati si mai controversati scriitori contemporani. Faimos in Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk si-a spori
Editura Curtea Veche a publicat recent romanul ""Ma numesc Rosu"", primul din seria de autor Orhan Pamuk - unul dintre cei mai talentati si mai controversati scriitori contemporani.

Faimos in Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk
si-a sporit notorietatea anul trecut, in intreaga lume, dupa ce a criticat dur cateva pacate neispasite ale tarii lui: genocidul armenilor din 1915 si o suprimare similara a minoritatii kurde. Din cauza reactiilor grupurilor nationaliste, scriitorul de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioada, iar cand s-a intors, statul s-a pregatit sa-l judece pentru ""insultarea"" Turciei si a identitatii nationale. Organizatii de protectie a drepturilor omului si asociatii ale scriitorilor din toata lumea s-au aratat solidare cu Pamuk. Pana la urma, procesul a fost abandonat, in mod oficial din cauza unei probleme de procedura.
Orhan Pamuk a fost tradus in aproape 40 de limbi si a primit o multime de premii si distinctii. In toamna anului trecut, Pamuk a fost vedeta Targului de Carte de la Frankfurt, unde i-a fost acordat Premiul Pacii, numele sau alaturandu-se unor laureati celebri: Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa si altii. Potrivit editorilor romani, romanul polifonic ""Ma numesc Rosu"" este o fantezie, un basm demn de ""O mie si una de nopti"", dar si un puzzle filozofic croit pe muchia istoriei, la granita dintre Orient si Occident: o calatorie caleidoscopica printr-un Istanbul nelinistit si crepuscular, in care se intalnesc arta, religia, iubirea, sexul si puterea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.