O planeta ""concediata"" recent din sistemul solar a starnit revolta unora. Se poate vorbi despre ""politically correctness"" si printre asteroizi. Au fost respectate drepturile planetei Pluto? Face parte aceasta dintr-o comunitate defavoriz

O planeta ""concediata"" recent din sistemul solar a starnit revolta unora. Se poate vorbi despre ""politically correctness"" si printre asteroizi.

Au fost respectate drepturile planetei Pluto? Face parte aceasta dintr-o comunitate defavorizata a astrilor mici care au de suferit din cauza celor mari si puternici? Ar trebui sa se dea o lege speciala care sa apere corpurile ceresti de declasari si pierderea reputatiei? Cam acestea ar fi intrebarile care s-ar putea pune in urma microscandalului - mare pentru unii - pe tema noului sistem solar cu numai opt planete. Micutul Pluto a fost dat afara din sistem! In jurul Soarelui se rotesc doar opt planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. In afara acestora au fost identificate alte trei corpuri ceresti care au primit denumirea de planete pitice: 1 Ceres, Pluto si 2003 UB313. De la ultimul a pornit dezbaterea aprinsa pe tema statutului de planeta a lui Pluto, aproape de doua ori mai mica. 2003 UB313, observata prima oara in 2003, de astronomul Samuel Oschin, cu telescopul de la Mount Palomar din California, putea deveni a zecea planeta a sistemului solar.

PLUTO. Cele mai bune imagini luate cu telescopul Hubble (NASA)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.