Directorul General pentru Ocuparea Fortei de Munca, Politici Sociale si Sanse Egale din cadrul Comisiei Europene, Nikolaus van der Pas (foto), a declarat, ieri, la Bucuresti, ca masurile tranzitorii pe piata muncii sunt doar un mecanism preventiv, nu
Directorul General pentru Ocuparea Fortei de Munca, Politici Sociale si Sanse Egale din cadrul Comisiei Europene, Nikolaus van der Pas (foto), a declarat, ieri, la Bucuresti, ca masurile tranzitorii pe piata muncii sunt doar un mecanism preventiv, nu o modalitate de a crea "cetateni de mana a doua", transmite Mediafax. El sustine ca aceste dispozitii nu au menirea de a transforma romanii in "cetateni europeni de mana a doua", ci sunt doar o metoda de preintampinare a unor efecte contrare ale extinderii, "indiferent cat de irationale ar fi temerile pe care le provoaca". Tratatul de Aderare trebuie ratificat de toate tarile membre, prin urmare au fost luate in calcul, la momentul semnarii, potentialele ingrijorari ale populatiei privind cresterea afluxului de forta de munca din Romania si Bulgaria, fapt care a determinat includerea dispozitiilor tranzitorii, a explicat el. "Tratatele de Aderare dau posibilitatea statelor membre sa ia masuri tranzitorii, daca ele considera ca acest lucru este necesar. Aceasta este o <<autorizare deschisa>> pentru statele membre sa ia astfel de masuri. Nu trebuie sa le justifice, sunt indreptatite sa le adopte", subliniaza Van der Pas. De asemenea, oficialul european a apreciat ca fara introducerea unor asemenea clauze, nu era exclus ca Tratatul sa nu fi fost acceptat. El subliniaza ca CE a recomandat statelor membre sa nu se grabeasca sa adopte masuri tranzitorii si sa tina cont de efectele economice pozitive ale fortei de munca din noile state UE in tarile care i-au primit fara restrictii. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.