Istoria orala a neamului consemneaza multe povestiri pe care cartile nu le vor consemna poate niciodata. ""Gura de Targoviste"" nu e doar o expresie... Multe intamplari din istoria romanilor poarta in spate povesti pline de umor. Moartea lui Ale

Istoria orala a neamului consemneaza multe povestiri pe care cartile nu le vor consemna poate niciodata. ""Gura de Targoviste"" nu e doar o expresie...

Multe intamplari din istoria romanilor poarta in spate povesti pline de umor. Moartea lui Alexandru Sutu (anii de domnie 1818-1821) nu e nici ea lipsita de ""veselie"". Directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale (DANIC), prof. univ. dr. Marcel Ciuca, ne-a impartasit povestea ""Gurii de Targoviste"" si a blestemului ce pare sa-l fi rapus pe Alexandru Sutu.
ZESTREA FARA DE NOROC. Se spune ca voievodul Tarii Romanesti Alexandru Sutu si-a maritat fata dupa un tanar, ca toate fetele. Socru mic fiind, dar si domnitor, a hotarat sa ii acorde fetei sale o zestre demna de fiica unui stapan de tara. Sfatuitorii si apropiatii lui i-au spus ca mosia libera a orasului Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti, este domneasca, deci el poate sa o ia si sa o dea fiicei sale la casatorie. Ca atare, domnitorul n-a stat pe ganduri si si-a inzestrat fata cu mosia orasului Targoviste.
""Targovistenii, stiind ca este mosie libera domneasca, dar libera, din vremea lui Matei Basarab cand ei capatasera un hrisov de la acesta, in sensul de a stapani in liniste mosia orasului, s-au revoltat"", povesteste dl Ciuca. Rascoala targovistenilor este considerata ca fiind prima rascoala oraseneasca din istoria Tarii Romanesti.
""Se spune ca au venit in numar mare la Bucuresti, cu jalba-n protap, exista expresia de atunci «cu paie aprinse», si i-a primit reprezentantul domnului. A arestat o parte dintre ei si au fost nevoiti sa se intoarca la Targoviste.""
De aici incolo... incepe povestea ""Gurii de Targoviste"". Oamenii nu s-au impacat cu hotararea lui Voda si a situatiei lor viitoare, motiv pentru care ""ei au revenit in numar si mai mare in Bucuresti. Targovistenii au venit intr-o procesiune mare, cu preoti in frunte, imbracati in odajdii grele, cu lumanari albe aprinse, care blestemau: «Sa moara Voda si sfatuitorii sai! Sa moara Voda si sfatuitorii sai!». Si stingeau lumanarile respective intr-un butoi cu pacura neagra"".
Voda le-a respectat dorinta! Coincidenta in istorie! Moare Voda! Alexandru Sutu a murit (in 1821). ""Doamna l-a tinut trei zile in fotoliu, la fereastra, ca sa vada poporul ca nu a murit, ca se zvonise ca Voda a murit. Incepusera miscarile in Oltenia. Tudor Vladimirescu pornise cu armata catre Bucuresti, cu pandurii lui. S-a tras concluzia ca Voda a murit din cauza blestemelor celor veniti din Targoviste. De aici s-a pornit in popor zicala «gura de Targoviste». Pentru cel care blestema si se intampla blestemul i se spunea: «Ce gura de Targoviste esti!»"".

PANDUR. In costum national, unul dintre urmasii lui Tudor Vladimirescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.