Fanii "vanatorului de crocodili" Steve Irwin, care a decedat luni, au cerut australienilor sa omagieze memoria acestuia prin purtarea de haine de culoare kaki, transmite AFP, citata de Mediafax.
Initiativa a fost lansata pe Internet, unde fanii lui Steve au lansat scrisori prin care cereau tuturor pasionatilor sa poarte, vineri, "un obiect de imbracaminte kaki in memoria unui mare om".
Irwin, care avea 44 de ani, filma in zona Marii Bariere de Corali, intentionand sa elaboreze un documentar numit "Mortel Oc»an". El a fost intepat in piept de o pisica de mare si a murit din cauza acului otravit al acesteia. Aventurierul vedeta TV era un adevarat simbol in Australia, iar decesul sau a provocat o unda de soc.
Ziarul Daily Telegraph din Sydney a anuntat ca mai multi oameni politici australieni vor da curs acestei cereri. Astfel, liderul opozitiei laburiste australiene, Kim Beazley, va purta pantaloni kaki, in timp ce seful administratiei regiunii unde locuia Irwin va purta cravata de aceasta culoare.
O retea australiana de radio (ARN) s-a alaturat acestei initiative si a organizat operatiunea "vinerea kaki", in vederea colectarii de fonduri pentru fundatia Steve Irwin dedicata protectiei animalelor salbatice.
Administratia din Queensland (nord-est) a propus organizarea de funeralii de stat pentru Steve Irwin, insa a fost refuzata de familia acestuia. John Stainton, producator si prieten al lui Irwin, a precizat ca inmormantarea se va face in cadru privat, iar o ceremonie publica va avea loc in termen de doua saptamani, la ea urmand sa participe intre 5000 si 50.000 de persoane.
"Caseta trebuie distrusa"
"Daca am sa mor inainte de vreme, nu-mi doresc decat ca moartea mea sa fie filmata", declara Irwin intr-un interviu acordat in 2002. Binineteles era vorba doar despre o gluma facuta de celebrul "vanator de crocodili" care nu putea anticipa tragicele evenimente care s-au produs patru ani mai tarziu, pe 4 septembrie. Caseta video cu intregistrarea fatalei intalniri dintre Irwin si pisica de mare care i-a curmat viata exista insa, iar apropiatii vedetei australiene au inceput sa se teama ca filmul ar putea fi difuzat in curand din motive comerciale. Discovery Communications, reteaua de televiziune care l-a facut pe Irwin celebru in toata lumea, a dezmintit zvonurile potrivit carora inregistrarea mortii acestuia, aflata acum in posesia politiei din Queensland, Australia, ar putea fi difuzata vreodata.
Managerul si unul dintre cei mai bun prieteni ai lui Irwin, John Stainton, a declarat presei ca respectiva caseta trebuie distrusa imediat ce ancheta cu privire la imprejurarile mortii lui Steve se va fi terminat.
Stainton, care facea parte din echipa cu care filma vedeta in momentul producerii tragediei de luni, este de parere ca fanii lui Steve nu trebuie sa vada niciodata acest film. "Vreau sa spun categoric ca trebuie distrusa. Acum se afla in posesia politiei, dar nu trebuie sa ajunga niciodata pe micile ecrane. Niciodata, niciodata. Am vazut-o, dar nu vreau s-o mai vad vreodata", a declarat Stainton pentru emisiunea "Larry King Live" de la CNN. "Singurul argument in favoarea difuzarii casetei ar putea fi cel legat de prevenirea unor accidente similare", a precizat analistul media Martin Kaplan. "Dar acesta este, in realitate, un fals argument pentru ca expertii au precizat clar ca astfel de accidente sunt extrem de rare", mai spune acesta.
Particularitati ale regretatei vedete
Steve Irwin s-a nascut de ziua mamei sale, pe 22 februarie (1962), care a murit in 2000 intr-un tragic accident de circulatie. Mama sa Lyn, de profesie asistenta medicala, era o mare iubitoare de animale. "Mama mea a fost o adevarata Maica Tereza a reabilitarii animalelor salbatice. In casa noastra puteai vedea oricand pui de canguri orfani, de koala, de pasari, ca sa nu mai vorbim de numarul animalelor ranite. Ce menajerie salbatica, dar in ce camin exceptional am fost crescuti", spunea Steve la putin timp dupa moartea mamei sale.
Irwin era interesat in mod deosebit de gradina zoologica din Singapore, pe care o considera institutie sora a Australia Zoo. In 2004, in timpul unui interviu acordat lui Larry King, a recunoscut ca papagalii i-au provocat de-a lungul timpului rani dureroase, motiv pentre care se temea foarte tare de ei. (C.C.)