Un medic pediatru din Cosesti (Arges) si-a asigurat de pe-acum viata la pensie. Implusionat de fiul cel mic, a deschis o ferma pentru cresterea si inmultirea melcilor, cu finantare de la SAPARD.

Omul are o casuta tare cocheta in satul lui. Copiii ii sunt realizati, unul s-a stabilit in Franta, altul a terminat Facultatea de Medicina, la Constanta. Se numara printre aceia care au un trai linistit si care se bucura de satisfactiile unei vieti implinite.
Pe o suprafata de 4.000 de metri cresc melci codobelci numai buni de exportat in Italia.
""Dac-o sa mearga treaba foarte bine, o sa scot si prunii si o sa amenajez crescatoria pe inca 6.000 de metri"", spune fermierul, care n-a dat din buzunar mai mult de 5.000 de euro pentru a pune la punct afacerea. ""Melcii i-am cumparat de la o firma timisoreana, care i-a adus din Iugoslavia, dar au fost certificati de italieni. Am cumparat 25.000 de melci."" Toata colonia de melci traieste acum in cele 18 straturi (opt de inmultire si zece de crestere a lor) pe care le-a amenajat ca la carte medicul din Arges.

AGILITATE. Meniul melcilor (Helix Pomatia) ""arata"" cam asa: seminte de rapita, sfecla si salata mixta, si au parte de el la fiecare doua zile. ""Din toamna asta am sa incep sa-i livrez."" Cat sunt paziti, melcisorii se afla in siguranta, dar, din pacate, in momentul in care raman nesupravegheati, apare riscul ""atacului daunatoarelor"", pentru ca nu numai anumite persoane considera melcii niste delicatese, ci si berzele, rozatoarele si vulpile. ""Se zice ca melcul merge incet, dar merge foarte repede, pentru ca noaptea o-ntinde, «sare» gardul, iar dimineata il gasesc
si-l pun la locul lui, in straturile in care creste."" Chiar daca are melcii la nas, cum s-ar spune, crescatorul n-a gatit din ei pana acum.

ISPITA. Melcii sunt preferati
si de vulpi, rozatoare si berze