Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a declarat ca tara noastra spera sa fie primita in spatiul Schengen pana in 2012, in conditiile in care va adera la UE, impreuna cu Bulgaria, la 1 ianuarie 2007.
Ministrul a facut aceasta d
Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a declarat ca tara noastra spera sa fie primita in spatiul Schengen pana in 2012, in conditiile in care va adera la UE, impreuna cu Bulgaria, la 1 ianuarie 2007.
Ministrul a facut aceasta declaratie in timpul unei conferinte de presa organizate cu ocazia vizitei sale de trei zile la Berlin, al carei principal scop este de a prezenta Comisiei de Afaceri Interne din Parlamentul Federal German stadiul indeplinirii de catre Romania a conditiilor de aderare in domeniul afacerilor interne. Vizita lui Blaga la Berlin, survenita la invitatia presedintelui Comisiei de Afaceri Interne a Bundestagului, Sebastian Edathy, este foarte importanta mai ales pentru ca in aceasta perioada Parlamentul german se afla in plin proces de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei.
Blaga a descris parlamentarilor si presei germane progresele realizate in ultima vreme de tara noastra in directia securizarii frontierelor cu statele din afara spatiului Schengen. Ministrul a vorbit si despre investitiile masive planuite pentru indeplinirea standardelor europene necesare includerii Romaniei in zona Schengen.
Astfel, Blaga a spus ca, in urmatorii cativa ani, se vor cheltui aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru introducerea de sisteme high-tech de supraveghere a granitelor. Din aceasta suma, 500 de milioane de euro vor fi bani dati de la Bucuresti, in vreme ce restul contributiei va fi de provenienta europeana.
Romania are nevoie de fonduri substantiale deoarece ea va avea de pazit cea de-a doua granita externa ca lungime din Uniunea Europeana, dupa cea care separa Finlanda de Rusia. Este vorba despre frontiera de aproximativ 2.000 de km care separa Romania de vecinii sai Serbia, Ucraina, Moldova si de Marea Neagra. In prezent, Romania foloseste un efectiv de 18.400 de trupe pentru paza frontierelor, dar acesta va mai trebui suplimentat in urmatorii cinci ani in care se va face pregatirea pentru aderarea la zona Schengen. Daca adera la zona Schengen in 2012, Romania nu va mai avea puncte de trecere a granitei si nici controale de frontiera la limitele dintre teritoriul sau si celelalte state UE. In prezent, 26 de state europene sunt semnatare ale acordului Schengen, dintre care 15 deja implementeaza prevederile din tratat. Grupul celor 26 nu cuprinde doua state membre UE si anume Irlanda si Marea Britanie, in schimb include Islanda, Norvegia si Elvetia, care nu fac parte din Uniune.
Pe langa contactele cu parlamentarii germani, ministrul Blaga a avut, in perioada 4-7 septembrie, mai multe intalniri de informare a publicului german despre progresele tarii noastre in directia aderarii la Uniunea Europeana. Pe agenda ministrului Blaga s-a mai aflat si o intalnire cu reprezentantii Uniunii Social-Crestine pe politica externa, afaceri europene, aparare, drepturile omului si cooperare pentru dezvoltare, precum si participarea la masa rotunda cu tema "Politica de extindere si securitatea in cadrul UE".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.