Una din cele mai proaste glume debitate de xenofobii nostri si relansata in varii imprejurari este aceea conform careia evreii au adus comunismul in Romania. Insa - si la intervalul dintre cele doua razboaie mondiale ne referim - , daca tratam p

Una din cele mai proaste glume debitate de xenofobii nostri si relansata in varii imprejurari este aceea conform careia evreii au adus comunismul in Romania.
Insa - si la intervalul dintre cele doua razboaie mondiale ne referim - , daca tratam pe evrei ca pe o populatie care tindea sa devina natiune, intre hotarele tarii ei ancestrale, peisajul se schimba: majoritatea covarsitoare a acestei etnii nu vadea nici un apetit pentru comunism. Intre gruparile evreiesti de diverse nuante, de la dreapta la stanga, chiar si cei din extrema stanga, departe de a fi comunisti, se conformau unui model social-democrat din multe puncte de vedere valid si in zilele noastre. Si intre aceste grupari distingem si una net anticomunista.

Este vorba despre miscarea sionistilor revizionisti, creata in 1925 de Vladimir Jabotinski, evreu nascut in Rusia si bun cunoscator al ororilor generate de bolsevism.
Curentul revizionist
Initial, satui de promisiunile neonorate ale Marii Britanii, sionistii revizionisti au considerat ca un stat Israel, ""camin national"" in terminologia din epoca, nu poate fi infiintat decat cu arma in mana. In acest scop, prin emigratie legala sau ilegala, trebuiau sa ajunga in Palestina cat mai multi evrei apti pentru lupta si nu intamplator, cand e vorba de Romania, curentul s-a dezvoltat mai ales in Basarabia si Bucovina de Nord, teritorii amenintate mai mult decat altele de o invazie a Rusiei sovietice. Chiar si autoritatile romanesti i-au tratat pe revizionisti cu o relativa bunavointa, atat datorita anticomunismului lor, cat si datorita faptului ca nu se sustrageau obligatiilor militare, asemeni altora dintre coreligionarii lor. Iar dupa ce invatau meseria armelor, emigrau in viteza spre Tara Sfanta. Mai mult, li s-a permis sa infiinteze tabere de instructie la Storojinet si Zastavna, conduse de ofiteri evrei care luptasera in Legiunea Straina franceza. Din nefericire, agitatiile tot mai frecvente si zgomotoase ale legionarilor nostri antisemiti au reusit sa bulverseze aceasta stare de lucruri.

SPRE PALESTINA! Dupa al doilea razboi mondial, evreii sionisti au devenit foarte activi, militand pentru exodul in ""Tara Sfanta""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.