Desi Bucurestii nu intentioneaza sa participe la Forta Interimara a Natiunilor Unite in Liban (FINUL), oficialilor SUA nu le-ar displacea daca Romania s-ar razgandi in aceasta privinta, a sugerat, ieri, congresmanul american Tom Lantos, aflat zilele
Desi Bucurestii nu intentioneaza sa participe la Forta Interimara a Natiunilor Unite in Liban (FINUL), oficialilor SUA nu le-ar displacea daca Romania s-ar razgandi in aceasta privinta, a sugerat, ieri, congresmanul american Tom Lantos, aflat zilele acestea la Bucuresti "pentru a vedea cum ar putea fi stimulate investitiile americane" in tara noastra. "Daca nu ar fi fost eroismul soldatilor americani, Europa nu ar fi fost niciodata libera. Daca SUA si aliatii nosti nu ar fi actionat ferm in cadrul NATO, Romania ar fi fost in continuare un satelit al URSS. Mesajul meu catre state precum Romania, Franta, Italia, Ungaria, este ca lupta impotriva fanatismului extremist continua sa fie o sarcina pe care SUA nu o pot indeplini singure. Asadar, ne asteptam ca prietenii nostri din Europa, de la Canalul Manecii la Marea Neagra, sa participe la aceasta lupta impotriva unui inamic comun", a declarat Lantos in cadrul conferintei de presa sustinute la Centrul Cultural American. In contextul in care Romania este deja prezenta in Afganistan, dar si in alte teatre de operatiuni, "ma astept ca Romania sa isi aduca aportul si in Liban, la prevenirea reinarmarii Hezbollah", a completat oaspetele american, precizand ca aceasta "invitatie" este facuta "in nume personal". "Suntem incantati de faptul ca Italia, Franta si alte cateva state si-au asumat responsabilitatea de a consolida FINUL, iar eu, in calitate de membru al Congresului, de reprezentant al Partidului Democratic si de membru al Comitetului pe probleme internationale, ma astept ca si alte state europene sa isi asume aceasta responsabiliate", a mai spus Lantos. Referitor la anuntul recent al presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia exista premisele unei eventuale retrageri din Irak, oficialul american a precizat ca "lupta impotriva terorismului si a extremismului islamic nu apartine numai SUA", ci, dimpotriva, "toate statele civilizate sunt pe deplin implicate in a face fata acestor amenintari". "SUA au purtat prea mult timp de unele singure aceasta responsabilitate internationala si este important ca prietenii nostri din Europa, pe masura ce devin din ce in ce mai prosperi, dar si datorita faptului ca libertatea lor a fost obtinuta, in mare parte, datorita interventiei SUA, sa se implice si ele in rezolvarea acestei probleme", a conchis Lantos asupra subiectului. Oficialul american a atras totodata atentia asupra faptului ca in aceasta parte a Europei ar exista cateva "cancere vechi, care ar trebui eliminate", respectiv "ura intre etnii" si "ura bazata pe motive religioase". "Inca mai sunt forte politice in Romania care sustin intoleranta etnica si religioasa. Tara mea natala, Ungaria, nu este imuna la aceasta boala", a sustinut Lantos, apreciind ca aceste manifestari bazate pe sustinerea intolerantei rasiale sau etnice "trebuie eliminate din regiune". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.