"Margo" in cinematografe
Toamna premierelor romanesti la cinema incepe cu "Margo", o poveste fracturata despre "cele doua Romanii", dupa cum spune regizorul Ioan Carmazan. Una ar fi lumea studentilor din Bucuresti, cealalta, lumea rurala in care au patruns manelele, dar care conserva un soi de credinta in "moartea ca vis". "Am incercat sa povestesc despre realitate si apoi sa intru dincolo, in partea cealalta", a spus Ioan Carmazan, vineri, intr-o conferinta de presa, referindu-se la structura filmului sau. Regizorul a declarat ca atunci cand a filmat intoarcerea la tara s-a simtit "mai aproape" de sine. Ioan Carmazan este si autor al scenariului filmului, pornind de la o poveste de camin pusa pe hartie de un student al lui, George Dogaru. (D.C.)
Fonduri nerambursabile
Regizorii si producatorii care au avut succes la festivaluri de categorie A, precum cel de la Cannes, pot primi fonduri nerambursabile de la Centrul National al Cinematografiei, pentru realizarea unei productii noi daca aceasta a fost selectata in prealabil la concursul de proiecte cinematografice. Prevederea apare in noul regulament de organizare si desfasurare a concursului de proiecte cinematografice al Centrului National al Cinematografiei (CNC), publicat in Monitorul Oficial. Principala modificare adusa de acest document vizeaza faptul ca CNC va acorda din Fondul cinematografic credite directe si sprijin financiar nerambursabil pentru finantarea unor activitati din domeniul cinematografiei. Fondurile vor fi alocate, in urma sesiunilor de selectie a proiectelor cinematografice, organizate de CNC de doua ori pe an. Sprijinul financiar nerambursabil de la Fondul cinematografic poate fi acordat in primul rand pentru succes la public si pentru calitatea artistica. Acest tip de sprijin se acorda la solicitarea producatorilor si regizorilor unui film, separat, in proportie egala, pentru realizarea unui nou proiect cinematografic, daca acesta a fost declarat castigator al concursului de selectie organizat de CNC. Sprijinul financiar nerambursabil pentru calitate artistica se acorda o singura data pentru acelasi film producatorului si regizorului acestuia, selectionat sau premiat la festivalurile de categorie A, precum cele de la Cannes, Venetia, Berlin etc. (M.A.)
Zilele Eliade la Cahul
Primul proiect finantat de Institutul Cultural Roman (ICR) in cadrul programului "Zilele Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni" se va defasura in septembrie si octombrie la Cahul, in Republica Moldova. Evenimentul este organizat in parteneriat de ICR si Asociatia pentru Cooperare si Comunicare Democratica "Dialog" din Cahul. Potrivit ICR, in deschiderea "Zilelor Mircea Eliade la Cahul" va avea loc un concurs de eseuri "Mircea Eliade si cultura romaneasca in cadrul culturii universale". Concursul se adreseaza studentilor institutiilor de invatamant superior din Republica Moldova. Proiectul continua pe 20 octombrie, cand va fi organizata conferinta stiintifica "Mircea Eliade - un geniu al istoriei, filosofiei si creatiei literare". Eseurile premiate la concurs vor fi publicate in culegerea de comunicari a conferintei. "Zilele Mircea Eliade la Cahul" se numara printre cele sapte proiecte desemnate castigatoare la concursul lansat de ICR in luna mai, pentru promovarea lui Eliade in comunitatile romanesti din SUA, Republica Moldova, Austria, Italia, Cehia, Ungaria si Franta. (M.A.)
MTR, decorat de Basescu
Muzeul Taranului Roman a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, la categoria F "Promovarea Culturii". Potrivit unui decret publicat recent in Monitorul Oficial, distinctia a fost acordata cu prilejul implinirii a o suta de ani de la infiintarea institutiei. In plus, decoratia este determinata si de "contributia importanta avuta in domeniul protejarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural national mobil si imobil, pentru conservarea si valorificarea acestuia prin organizarea de expozitii si targuri nationale si internationale". Distinctia a fost conferita la propunerea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Muzeul Taranului Roman, infiintat la 5 februarie 1990, este continuatorul unor traditii muzeale datand din 1875, cand a fost constituita, pe langa Muzeul National de Antichitatii, prima sectiune de arta textila cu "lucrari facute la tara", la propunerea criticului literar Titu Maiorescu. Pe 17 octombrie 2006, muzeul va implini o suta de ani de la infiintare. (D.C.)