Romanii vor putea sa-si transfere banii de la un fond de pensii facultative la altul, dar vor plati o penalizare de maximum 9% din valoarea neta a activelor din cont, daca transferul se realizeaza mai devreme de doi ani de la aderarea la primul fond.
Romanii vor putea sa-si transfere banii de la un fond de pensii facultative la altul, dar vor plati o penalizare de maximum 9% din valoarea neta a activelor din cont, daca transferul se realizeaza mai devreme de doi ani de la aderarea la primul fond. Transferul lichiditatilor banesti se va face in termen de cinci zile lucratoare. In cazul in care administratorul nu va finaliza acest transfer in termen de cinci zile, administratorul fondului va fi penalizat cu 0,5% din valoarea lichiditatilor banesti ce ar trebui transferate pentru fiecare zi de intarziere. Aceste penalitati vor fi adaugate la activele care urmeaza sa fie transferate.
Legea privind pensiile facultative a intrat in vigoare in luna martie a acestui an, dupa publicarea in Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare, prin intermediul sistemului de pensii facultative, cu conditia sa fi implinit varsta de 60 ani si sa fi contribuit la acest sistem minimum 90 de luni. Actul normativ prevede ca orice angajat - inclusiv functionarii publici - sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultative. Contributiile la un fond de pensii facultative vor fi retinute si virate de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoana beneficiara, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.
O persoana poate opta pentru o contributie lunara la fondul de pensii facultative de pana la 15% din salariul brut lunar. Fondurile de pensii private vor fi obligate sa-si faca publica politica de investire a contributiilor participantilor si sa precizeze clar ca CSSPP nu garanteaza pentru randamentul acestora, potrivit unui proiect de norma elaborat de CSSPP. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.