Cresterea economica aferenta primului semestru al acestui an este estimata la peste 7% din Produsul Intern Brut, pe fondul avansului exporturilor si a productivitatii muncii, a declarat, recent, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oa
Cresterea economica aferenta primului semestru al acestui an este estimata la peste 7% din Produsul Intern Brut, pe fondul avansului exporturilor si a productivitatii muncii, a declarat, recent, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Produsul Intern Brut estimat pentru anul in curs este de aproximativ 330 de miliarde de lei noi. Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, arata, recent, ca prognoza de crestere economica pentru acest an ar putea fi revizuita la 6,5-6,7%, peste nivelul de 6% anuntat in luna mai iar, in aceste conditii, PIB s-ar putea plasa, la sfarsitul acestui an, la circa 336 de miliarde de lei. Pe de alta parte, Ministerul Finantelor continua sa nu aiba nevoie de bani. Ieri, institutia a anuntat ca anuleaza licitatiile pentru titluri de stat anuntate pentru 7 si 18 septembrie, in conditiile in care exista disponibilitati in contul trezoreriei statului. Finantele au anulat toate licitatiile de titluri de stat programate pentru primele noua luni. Pentru trimestrul al treilea erau programate o emisiune de certificate de trezorerie in valoare de 200 de milioane de lei, cu scadenta la 6 luni (18 septembrie), o emisiune de obligatiuni cu scadenta la trei ani si o valoare de 200 de milioane de lei (7 septembrie) si o emisiune de titluri pe cinci ani, in suma de 200 milioane de lei (7 septembrie). Dupa primele sapte luni ale anului, bugetul consolidat al statului a inregistrat un surplus de 5,56 miliarde de lei, suma care reprezinta 1,69% din PIB, in conditiile in care, pentru intregul an, Guvernul a prognozat un deficit bugetar de 2,5% din PIB.
Fitch: Lipsa proiectelor scade deficitul
Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings estimeaza ca Romania va consemna in acest an un deficit bugetar de 2% din PIB, sub nivelul de 2,5% anuntat de Guvern, argumentand ca vor exista dificultati in identificarea de proiecte care sa atraga fondurile suplimentare, transmite Mediafax. "In luna iunie, autoritatile romane au majorat tinta deficitului bugetar la 2,5% din PIB, argumentand ca au fost incepute proiecte in domeniul infrastructurii care necesita fonduri europene. Fitch prognozeaza ca deficitul va fi inferior noii tinte si se va plasa la circa 2%, intrucat vor exista dificultati in identificarea unui numar suficient de mare de proiecte care sa utilizeze fondurile, acestea urmand sa fie cheltuite in 2007", se spune in raport. Analistii Fitch estimeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 9,7% din PIB, respectiv 10,8 miliarde de dolari. Prognoza este peste cea a autoritatilor romane, care indica pentru 2006 un deficit de cont curent de 9%. Agentia de rating estimeaza ca investitiile straine directe se vor plasa in acest an la 8,8 miliarde de dolari (aproximativ 6,8 miliarde de euro). (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.