Poate fi socotit ""strabunicul"" pasaportului de la noi. Contine elemente grozave de identificare a persoanei care era libera sa treaca, mai ales ca pe vreme aceea nu exista fotografia. Un concept de carte domneasca din cancelaria tarii a aj

Poate fi socotit ""strabunicul"" pasaportului
de la noi. Contine
elemente grozave de identificare a persoanei care era libera sa treaca, mai ales ca pe vreme aceea nu exista fotografia.

Un concept de carte domneasca din cancelaria tarii a ajuns sa ""intareasca"" un zapis privind mosia Baleni. In 1659, iulie 13, Mihnea al III-lea a dat carte domneasca de libera trecere unui sol de-al sau. Prof. univ. dr. Marcel-Dumitru Ciuca, directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale (DANIC), afirma: ""Conceptul domnesc prezinta interes, fiind un document emis de cancelaria lui Mihnea al III-lea, un domn ce-si facuse planuri marete de eliberare a celor trei tari romane de sub dominatia otomana, prin unirea lor in lupta comuna"". Mihnea a fost crescut la Istanbul in curtea Printesei Atike, sotia lui Kenan Pasa, si se bucura de trecere si la demnitarii divanului. A luat tronul Tarii Romanesti la 29 ianuarie 1658, iar la 5 martie intra in Targoviste. ""De la inceput a pornit cu ideea luptei impotriva turcilor, luandu-si ca model pe Mihai Viteazul"", continua directorul DANIC, Mihnea al III-lea isi va schimba chiar si numele: ""Io, Mihail Radu voievod"".

SCHIMBARI. Intr-o continua evolutie, pasaportul din zilele noastre contine tot mai multe elemente de identificare a posesorului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.