Kjell Espmark, membru al Academiei Regale Suedeze si al Comitetului Nobel pentru Literatura, si-a lansat in aceasta saptamana, la Libraria Carturesti, romanul ""Calatoria lui Voltaire"", aparut la Editura Fundatiei Culturale Romane, informeaza Mediafax.
Romanul ""Calatoria lui Voltaire"" a fost publicat in 2000 in Suedia, iar in 2003 in Franta, la Editura Actes Sud. Autorul s-a declarat ""socat"" de interesul mare pentru cartea sa. ""Sunt foarte bucuros sa fiu aici si socat sa vad atata interes pentru o carte a unui scriitor suedez"", a spus Kjell Espmark. In 143 de pagini, romanul sau il prezinta pe Voltaire in zilele noastre, intr-o calatorie similara cu cea a personajului Candide. ""In romanul lui Kjell Espmark, Voltaire, resuscitat, strabate lumea intr-o misiune de pace, refacand intr-un fel itinerariul lui Candide, personajul central din romanul sau cu acelasi nume. Experientele prin care trece il golesc de optimism, ii rastoarna iluziile, ii produc angoase si traume: barbaria societatii moderne prezenta oriunde pe glob (...) il cutremura pe ganditor, iar suferinta il face din nou simtitor"", a spus Angela Martin, traducatoarea volumului.
""Calatoria lui Voltaire"" face parte din seria ""Timpul uitarii"", care mai cuprinde sapte romane: ""Uitarea"" (1987), ""Neintelegerea"" (1991), ""Dispretul"" (1991), ""Loialitatea"" (1993), ""Ura"" (1995), ""Revansa"" (1996) si ""Bucuria"" (1997). Primul - ""Uitarea"" - a fost tradus in Romania de Editura Institutului Cultural Roman (ICR).
Kjell Espmark, un scriitor
interesant si incitant a fost intre 1998 si 2005 a fost presedintele Comitetului Nobel pentru Literatura.