Dupa 71 de zile de razboi in Gaza, Israel si Hamas se apropie de o rezolvare a crizei: Gilad Shalit, caporalul rapit de o grupare extremista palestiniana va fi eliberat. Pretul tranzactiei: eliberarea a 1000 de detinuti palestinieni. Aceasta stire a
Dupa 71 de zile de razboi in Gaza, Israel si Hamas se apropie de o rezolvare a crizei: Gilad Shalit, caporalul rapit de o grupare extremista palestiniana va fi eliberat. Pretul tranzactiei: eliberarea a 1000 de detinuti palestinieni. Aceasta stire a aparut ieri in ziarul "Okaz" care apare in Arabia Saudita. Numerosi inalti oficiali din lume au incercat sa medieze intre cele doua parti, dar fara succes. Ierusalimul a refuzat sa se angajeze in tratative cu iz de santaj. Se pare ca presiunea unor capitale occidentale si a parintilor celor rapiti a influentat Executivul politic israelian in directia unui schimb de prizonieri. Tranzactia se va desfasura in trei etape: in prima faza va fi eliberat militarul israelian, urmand ca trei zile mai tarziu sa fie eliberati 350 de palestinieni cu condamnari usoare. O saptamana mai tarziu, ar urma sa fie eliberati inca 350 de detinuti care ispasesc pedepse medii, iar nu mai tarziu de 10 zile, ultimii 300 de detinuti "grei", condamnati la zeci de ani de inchisoare. Paralel, Israel ii va elibera si pe toti demnitarii palestinieni Hamas, arestati de serviciile speciale israeliene. Ei vor fi obligati sa renunte la functiile detinute in aparatul de guvernamant palestinian.
Demersuri si pentru Goldwasser si Regev
Tratativele pentru eliberarea celor doi soldati israelieni rapiti de Hezbollah sunt mai complicate, deoarece se desfasoara printr-o terta autoritate. Israel refuza sa duca tratative directe cu Hezbollah. Dupa cum transmite ziarul libanez "A-Sapir", azi urmeaza sa soseasca la Beirut mediatori germani. Premierul libanez a cerut ieri liderilor israelieni sa fie rationali, pentru ca toti detinutii sa revina acasa. In inchisorile israeliene se afla 27 de detinuti libanezi, cativa din ei palestinieni. Toate tratativele de pana acum s-au blocat din cauza a doi detinuti pe care Israel refuza in mod categoric sa-i elibereze: e vorba de teroristul Samir Al-Kuntar, asasinul unei familii din Naharia, si care zace de 27 de ani dupa gratii, si spionul arab, cu cetatenie libaneza Nessim Nasser.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.