Propunerea Romaniei pentru nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film strain va fi aleasa dintre cele zece lungmetraje care au avut sau vor avea premiera in cinematografele de la noi intre 1 octombrie 2005 si 30 septembrie 2006.
"Fix Alert", in regia lui Florin Piersic Jr., "15" - Sergiu Nicolaescu, "Femeia visurilor" -Dan Pita, "Despre morti numai de bine" -Claudiu Romila, "Legaturi bolnavicioase" - Tudor Giurgiu, "Azucena" - Mircea Muresan, "Pacala se intoarce" - Geo Saizescu, "Margo" - Ioan Carmazan, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" - Catalin Mitulescu si "A fost sau n-a fost?", al lui Corneliu Porumboiu. Termenul limita pana la care juriul format din critici de film trebuie sa se decida asupra propunerii ce va fi inaintata Academiei americane este 1 octombrie, a declarat pentru Mediafax Alina Salcudeanu de la Centrul National al Cinematografiei. Potrivit regulamentului Academiei, filmele eligibile trebuie sa fi fost lansate intre 1 octombrie 2005 si 30 septembrie 2006 si sa ruleze cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf.
Anul trecut, Romania a propus filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu" (premiul sectiunii Un Certain Regard la Cannes), care n-a ajuns insa printre cele cinci nominalizari. Oscarul pentru cel mai bun film strain la cea mai recenta editie a premiilor a revenit productiei sud-africane "Tsotsi". Anul acesta, in iulie, Academia americana a invitat 83 de tari sa trimita propuneri pentru cea de-a 79-a editie a premiilor. Nominalizarile la Oscar vor fi anuntate pe 23 ianuarie, iar decernarea premiilor va avea loc pe 25 februarie, la Kodak Theatre din Los Angeles. (D.C.)