Thrillerul "The Black Dahlia" al regizorului Brian de Palma, adaptare cu buget mare a succesului scriitorului american James Ellroy, a deschis, miercuri, cea de-a 63-a editie a Mostrei de la Venetia, unde concureaza pentru Leul de Aur, transmite Medi
Thrillerul "The Black Dahlia" al regizorului Brian de Palma, adaptare cu buget mare a succesului scriitorului american James Ellroy, a deschis, miercuri, cea de-a 63-a editie a Mostrei de la Venetia, unde concureaza pentru Leul de Aur, transmite Mediafax. Festivalul, care se desfasoara in perioada 30 august - 9 septembrie, a inceput la ora 17.00 GMT, la palatul cinematografiei, introducerea fiind facuta de actrita italiana Isabella Ferrari. Presedintele juriului, actrita franceza Catherine Deneuve, a pasit pe covorul rosu, flancat de statuete de lei inaripati, impreuna cu sase jurati, inclusiv cu cineastii Bigas Luna, Park Chan-wook si Cameron Crowe.
"The Black Dahlia" - care va fi lansat in Italia la 29 septembrie si in Franta la 8 noiembrie - deschide o competitie oficiala in care concureaza 21 de lungmetraje de fictiune semnate de Stephen Frears, Paul Verhoeven si Alain Resnais care isi vor disputa Leul de Aur, decernat anul trecut westernului gay al taiwanezului Ang Lee, "Brokeback Mountain". Primit calduros de catre presa, "The Black Dahlia", un thriller cu durata de doua ore pentru care Los Angeles-ul anilor '40 a fost recreat in Bulgaria, are o intriga complicata si prezinta imaginea lui Ellroy asupra unei societati corupte si tulburate. Pornind de la moartea neelucidata a tinerei Betty Short, al carei cadavru a fost descoperit mutilat cu atrocitate pe un teren viran din Los Angeles la inceputul lui 1947, filmul urmareste firul anchetei realizate de doi inspectori de politie. Din distributie fac parte vedete hollywoodiene in ascensiune, in special Scarlett Johansson - care a luat premiul de interpretare la Venetia pentru filmul "Lost in Translation" al Sofiei Coppola -, Hilary Swank, detinatoare a doua Oscaruri (pentru "Boys don't cry" al lui Kimberly Peirce si pentru "Million Dollar Baby" al lui Clint Eastwood), Aaron Eckhart si Josh Hartnett. Entuziasmat de adaptarea lui De Palma, James Ellroy - care a scris si romanul "L.A. confidential", ecranizat in 1997 de Curtis Hanson - a laudat filmul in timpul unei conferinte de presa. "De Palma a reconstituit excelent universul coruptiei sistematice din lumea despre care am scris", a declarat Ellroy, salutand "capcana vizuala" a filmului.
In cursul zilei de joi va avea loc proiectia filmului regizorului american Spike Lee, "When the levees broke" (care concureaza la sectiunea "Orizonturi", rezervata filmelor inovatoare), documentar referitor la New Orleans-ul devastat de uraganul Katrina. In afara competitiei, cei prezenti la festivalul de la Venetia vor putea urmari productia "World Trade Center" a lui Oliver Stone. In zece zile, 63 de filme din 27 de state, inclusiv din Cipru, Indonezia si Ciad - prezente pentru prima oara la Mostra -, vor fi proiectate la Venetia. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.