Statul roman ii condamna la moarte, prin birocratie si lipsa de profesionalism pe copiii bolnavi sau nascuti cu malformatii. Supravietuiesc numai cetatenii viabili. Medicii din Germania sunt socati de practicile romanilor. Acum trei luni, Andrei

Statul roman ii condamna la moarte, prin birocratie si lipsa de profesionalism pe copiii bolnavi sau nascuti cu malformatii. Supravietuiesc numai cetatenii viabili. Medicii din Germania sunt socati de practicile romanilor.

Acum trei luni, Andrei Fagurel era externat din Spitalul ""Grigore Alexandrescu"" din Bucuresti si trimis acasa. Fara speranta de a se mai face bine vreodata. Avea doar doua luni si suferise deja patru operatii. Nici una reusita. Diagnosticul pus la nastere - atrezie de esofag si fistula esofago-traheala (lipsa a unei bucati de aproximativ trei centimetri de esofag si o gaura prin care traheea comunica cu esofagul) - i-a determinat pe medicii romani sa dea repede verdictul: copilul are sanse de supravietuire sub 50%. Mai ales ca efectele interventiilor chirurgicale asupra bebelusului au fost cumplite: imposibilitatea extubarii lui, brahicardii, desaturari repetate, cinci stopuri cardiace intr-o singura luna.
ESOFAG INEXISTENT. Starea lui Andrei era din ce in ce mai critica. Zi de zi, parintii il vedeau cum se stinge, chinuit de dureri. La sfarsitul lunii aprilie, au inchiriat un avion-salvare al DRF German Air Rescue si l-am transportat la Klinikum Bremen Mitte din Germania. Costul a fost enorm: 12.500 de euro. Dar a meritat. In numai 4 zile medicii germani au reusit extubarea sa si au cerut sprijinul celui mai bun specialist in aceasta problema, dr. John Foker din USA. Fara sa pretinda vreun ban, doctorul Foker a venit in Germania pentru a aplica un procedeu propriu de crestere a esofagului. ""In maximum 3 luni de zile copilul ar putea inghiti"", a fost vestea pe care cei doi parinti au primit-o de la doctorul american. ""Ce minune!"", si-au spus ei printre lacrimi. Nimeni nu a stiut insa, pana la momentul interventiei chirurgicale, ca din esofagul copilului nu mai ramasese nici macar un centimetru. Fusese complet distrus. ""Toata partea distala a esofagului fusese taiata, nervii vagali afectati, diafragma dreapta care comprima plamanul drept desprinsa, nepermitand baiatului sa respire. Iar procedeul de crestere a esofagului poate fi aplicat doar daca mai exista un pic de tesut esofagian"", povesteste tatal copilului, Dragos Fagurel.
ALTA OPERATIE. In Gemania, Andrei a trecut prin doua operatii, una pentru a i se placa diafragma, care-i apasa plamanul, si cealalta pentru cresterea esofagului. Insa, conform celor spuse de doctorul Foker, in conditiile date, singura sansa de refacere a esofagului este realizarea unei esofagoplastii (recoltarea de tesut din alta parte a corpului). Dar, sase operatii in cinci luni de zile erau prea multe pentru un copil care cantareste doar 5 kg. ""Doctorul Foker a hotarat sa realizeze operatia cand Andrei o sa fie mai puternic, cand va avea un anisor"", spune tatal lui Andrei. Acum a ramas speranta revenirii lor in Germania, peste sase luni, pentru operatia salvatoare. A mai ramas insa si o factura de 130.000 de euro, achitata doar pe jumatate.
BATAIE DE JOC. Parintii lui Andrei mai au nevoie de inca 60.000 de euro. Au apelat la Ministerul Sanatatii. Dosarul plin de adeverinte medicale, de analize, ba chiar si de doua scrisori de la medicii germani, consternati de modul in care se lucreaza in Romania, nu a impresionat pe nimeni. Raspunsul a venit scurt si fara drept de apel: ""Legea nu permite sa se dea bani retroactiv"". In timp ce Ministerul Sanatatii se multumeste doar sa stranga banii din asigurarile sociale asemenea unui bogat zgarcit si apoi, cu o dezinvoltura inacceptabila in astfel de conditii, sa-ti inchida usa in nas, copii de nici 6 luni luptandu-se cu moartea pe paturile spitalelor.

60.000 DE EURO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.