Detasati in Germania
In perioada 1 octombrie 2006 - 30 septembrie 2007, aproape 4000 de romani vor putea pleca sa lucreze detasati in Germania, in baza contractelor de lucrari incheiate intre antreprenorii romani si germani. Departamentul pentru Munca in Strainatate a anuntat ieri ca Ministerul Federal pentru Munca si Asistenta Sociala din R.F. Germania a stabilit numarul permiselor de munca ce vor fi eliberate in baza Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul din R.F. Germania privind trimiterea de personal roman din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari in Germania, pentru anul de contingent 1 octombrie 2006 - 30 septembrie 2007. Astfel, pentru perioada mentionata, partea germana a aprobat ca un numar de 3860 de cetateni romani sa lucreze ca detasati in aceasta tara, in baza unor contracte de lucrari incheiate intre antreprenori romani si germani, in domeniul de valabilitate al Conventiei enuntate. In conformitate cu prevederile art. 4 din Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul din R.F. Germania privind trimiterea de personal romén din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari in Germania, aprobata prin H.G. nr. 167/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilirea cotei maxime de permise de munca ce pot fi eliberate se face luandu-se in calcul rata somajului din Germania. (C.S.)
Privatizare prin AVAS
Guvernul analizeaza posibilitatea trecerii la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a tuturor societatilor comerciale care pot fi privatizate, dar o decizie in acest sens va fi luata in urma unor analize "mai ample", a declarat pentru Mediafax premierul Calin Popescu Tariceanu. "S-a discutat pe aceasta tema, dar este o chestiune mai ampla", a spus Tariceanu. El a amintit de problemele sesizate in privatizarea societatilor aflate in portofoliul Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care au determinat Guvernul in acest an sa transfere o parte dintre unitati in administrarea AVAS. "Am vazut rezultatele de la RA-APPS, care in loc sa privatizeze a rezolvat altceva cu proprietatile din dotare", a afirmat premierul. La inceputul lunii august, premierul Tariceanu a declarat ca procesul de restructurare a Guvernului va incepe prin desfiintarea Cancelariei premierului, transferul unor autoritati in coordonarea ministerelor sau a Parlamentului si trecerea societatilor comerciale din subordinea ministerelor in portofoliul AVAS, pentru a fi privatizate. "Nu vad de ce societatile comerciale trebuie sa ramana in continuare la nivelul ministerelor, pentru ca ministerele trebuie sa elaboreze politici, nu sa fie structuri de gestiune economica", a afirmat atunci premierul. (C.S.)
TAROM se imprumuta
Compania TAROM a primit in cursul anului trecut de la actionarul sau majoritar, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), fonduri bugetare in valoare de 166,1 milioane lei (46 milioane euro) pentru rambursari de credite, plati, dobanzi si comisioane la credite. Ministerul va primi in schimb actiuni la firma de transport aerian, care si-a majorat astfel capitalul social. Potrivit unui anunt al TAROM publicat in Monitorul Oficial, compania are un capital social de 1,2 miliarde lei, divizat in 505 milioane de actiuni. Actionarii companiei TAROM sunt statul roman, prin intermediul MTCT, care detine 95% din capital, SIF Muntenia (0,15%), Romatsa (2,18%), Regia Autonoma "Autoritatea Aeronautica Civila Romana" (0,09%) si Compania Nationala Aeroportul International Henri Coanda (2,58%). Operatorul aerian a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de 250 de milioane de dolari si un profit de trei milioane de dolari. Compania isi va extinde flota in acest an prin achizitia a doua avioane Airbus A318 cu 100 de locuri, urmand ca, anul viitor, sa fie receptionate doua aeronave similare, in urma unui contract incheiat in anul 2004. TAROM detine o flota compusa din 18 aeronave - 2 Airbus 310-325, 5 Boeing 737-300, 4 Boeing 737-700 si 7 ATR 42-500. (C.P.)
Diplomati asigurati
Personalul trimis in misiune permanenta in strainatate si membrii familiilor care il insotesc beneficiaza de asistenta medicala pe baza de asigurare obligatorie, potrivit unei ordonante de modificare a Legii privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului diplomatic. Actul normativ, aprobat in aceasta saptamana de Guvern, imbunatateste sistemul asigurarilor medicale pentru personalul trimis in misiune, permitand si incheierea de asigurari pe plan local, care sunt, in unele situatii, mai avantajoase financiar. Asigurarea medicala obligatorie este suportata de institutia trimitatoare (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei etc.) si se acorda pe perioada in care personalul diplomatic isi desfasoara activitatea la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale. Cuantumul si conditiile asigurarii obligatorii, precum si ale decontarii cheltuielilor medicale se stabilesc prin ordin al conducatorului institutiei care a trimis la post personalul diplomatic, cu incadrarea in alocatiile bugetare aprobate cu aceasta destinatie. (C.S.)
Moneda de aur
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, incepand cu 4 septembrie, o moneda din aur cu valoarea nominala de 500 de lei, dedicata aniversarii a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al bancii centrale, moneda va avea forma rotunda, diametrul de 35 mm, marginea neteda si va cantari 31,10 grame. Aversul monedei prezinta, in centru, imaginea icoanei Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in partea inferioara stema Romaniei, valoarea nominala in stanga si inscriptia circulara ROMANIA in dreapta. Reversul contine, in centru, imaginea catedralei si stema Patriarhiei Romane, iar la exterior textul circular "CATEDRALA PATRIARHALA" si anii aniversari 1656, respectiv 2006, de o parte si de alta a stemei. Tirajul emisiunii este de 250 de exemplare, iar pretul de vanzare este de 2350 lei fara TVA si nu include pretul cutiei de prezentare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie a monedelor din aur se realizeaza prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis. (A.G.C.)
Flanco World la Baneasa
Retailerul de IT&C si electrocasnice Flamingo International a deschis, recent, cel de-al patrulea magazin Flanco World, ce dispune de o suprafata de 3500 metri patrati si este situat in complexul comercial Baneasa Business Center. Potrivit unui comunicat al companiei, Conceptul Flanco World presupune magazine cu suprafete mari (1800 -3000 mp) amplasate in orase mari si medii, in centre de retail usor de accesat. Planul de dezvoltare a lantului Flanco World include deschiderea a inca doua noi locatii pana la sfarsitul anului 2007, ajungand astfel la un total de sase magazine. Grupul de retail Flamingo International a devenit, in luna mai, actionarul majoritar al Flanco International, valoarea totala a tranzactiei fiind de aproximativ 38 de milioane de euro. Flamingo International a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 84 de milioane de euro, in timp ce estimarile pentru acest an indica un nivel de 160 de milioane de euro, incluzand rezultatele Flanco. (E.I.)