Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, inculpat si cercetat pentru "terorism" in cazul rapirii jurnalistilor romani, nu este terorist, in opinia SRI. Acest fapt reiese in mod clar din documentele trimise de Serviciu Comisiei parlamentare care ii controleaza activitatea. Surse parlamentare au precizat pentru ZIUA ca inregimentarea juridica a lui Omar Hayssam sub eticheta de "terorist" nu este sustinuta prin absolut nici o proba in cele 600 de pagini trimise de SRI. Mai mult chiar, parlamentarii au fost contrariati de faptul ca expertizele trimise de Serviciu, departe de a aduce vreo clarificare, sunt contradictorii. "Exista un document in care SRI recunoaste ca a fost primul serviciu care a ridicat ipoteza participarii lui Hayssam la rapirea jurnalistilor. De asemenea, acolo scrie in mod foarte clar ca SRI a fost institutia care a contribuit la inculparea lui Hayssam ca terorist. In acelasi material insa, la numai cateva randuri, apar informatii halucinante. SRI recunoaste ca din monitorizarea lui Omar Hayssam nu a survenit absolut nici o informatie care sa sustina ca omul de afaceri sirian ar avea vreo legatura cu terorismul. Daca SRI l-a acuzat pe Hayssam de terorism si a contribuit la inculparea sa ca terorist, cum a facut-o, din moment ce nu detine nici cea mai mica proba?", s-au intrebat retoric, sursele citate. Acestea au sustinut ca din document reiese un non-sens de proportii, avand in vedere ca Parchetul i-a facut lui Omar Hayssam incadrarea de terorism. Daca in ceea ce priveste terorismul documentele SRI raman de-a dreptul mute, Serviciul a trimis Comisiei probe despre infractiuni de alta factura savarsite de omul de afaceri sirian. Din monitorizarea lui Hayssam, expertizele SRI prezinta ca asupra acestuia planeaza suspiciuni referitoare la "inginerii" economice, crima organizata si amenintare transfrontaliera. "Dar nu se spune absolut nimic despre terorism! Or solicitarea Comisiei catre SRI vizeaza tocmai aceste probe", au sustinut sursele citate. Acestea au explicat ca documentele trimise de SRI in analiza Comisiei mai sufera o mare hiba. "Lui Omar Hayssam i s-a facut un dosar de terorism fara o baza de informatii anti-tero, asa cum prevede procedura. O astfel de baza de lucru, necesara cand se fac astfel de monitorizari, este inexistenta in documente. Nu poti sa dai un verdict de terorism pe o baza de infractiuni economice sau pe suspiciunea de crima organizata. Sunt probleme disjuncte", au explicat sursele. De asemenea, in documentele de la Comisie, SRI a aruncat pisica in ograda Parchetului care a facut incadrarea juridica de "terorism", de parca Serviciul nu a avut vreodata vreun amestec in etichetarea lui Omar Hayssam, mai spun sursele noastre. (Razvan GHEORGHE)
SRI sustine ca a predat toata marfa la CNSAS
Dupa ultimele sedinte CSAT, Serviciul Roman de Informatii a mai furnizat dosarele a 31 de parlamentari
Referitor la stadiul predarii catre CNSAS a dosarelor de Securitate ale membrilor Parlamentului Romaniei din actuala legislatura, Biroul de Presa al Serviciului Roman de Informatii precizeaza ca "in perioada iunie 2000 - august 2006, SRI a predat CNSAS, in conformitate cu reglementarile in vigoare, 1.452.000 de dosare cuprinzand 1.750.000 de volume". "Procesul de predare a dosarelor parlamentarilor a fost declansat in anul 2000 si s-a realizat la solicitarile punctuale ale CNSAS. In urma desfasurarii comisiilor mixte SRI - CNSAS, dosarele de urmarire si de retea ale unui numar de 47 persoane au fost predate catre CNSAS, altele au ramas in custodia institutiei noastre fiind considerate de siguranta nationala", subliniaza comunicatul SRI. "Ulterior, ca urmare a modificarilor cadrului legislativ prin Hotararea CSAT nr. 13/2005, O.U.G. nr. 16/2006, Hotararilor CSAT nr. 60 si 117 din 2006, documentele pastrate de SRI referitoare la aceasta categorie de persoane au fost reanalizate pe parcursul lunii august a.c. in comisii mixte cu CNSAS si un numar de dosare de urmarire si de retea privind 31 de parlamentari au fost predate Consiliului. SRI informeaza opinia publica asupra faptului ca a predat toate dosarele parlamentarilor din actuala legislatura identificati in evidente, fapt comunicat in mod oficial la data 23 august 2006 printr-o scrisoare adresata Colegiului CNSAS", afirma textul difuzat pe site-ul SRI. (D.E.)
SIE a dat drumul unor dosare de demnitari
SIE a remis CNSAS "elementele identificate" privind dosarele unor demnitari care figurau la categoria siguranta nationala, in urma incheierii, miercuri, a verificarii, "arhivei proprii aflata in curs de predare", a precizat ieri, pentru NewsIn, biroul de presa al institutiei. SIE nu a oferit detalii privind numarul dosarelor de politicieni aflate in arhiva la aceasta categorie, nici in legatura cu numarul dosarelor de acest tip transmise in 2006 si in intervalul 2000-2006 catre CNSAS. Mai mult, institutia a recomandat ca aceste informatii sa fie cerute de la Colegiu. (R.P.)