Sexul este in general asociat unei clipe de neuitat. Dar poate fi si la originea unei amnezii trecatoare. Este un fenomen numit stiintific ictus amnezic. E chiar o tragedie sa ai o relatie sexuala si sa nu-ti mai aduci aminte nimic din aceasta
Sexul este in general asociat unei clipe de neuitat. Dar poate fi si la originea unei amnezii trecatoare. Este un fenomen numit stiintific ictus amnezic.


E chiar o tragedie sa ai o relatie sexuala si sa nu-ti mai aduci aminte nimic din aceasta poveste. Totusi trebuie spus ca doar 5 persoane din 100.000 sufera de acest sindrom inca misterios. Nu doar relatiile sexuale sunt cauza acestei uitari partiale. Printre factorii declansatori ai acestui sindrom sunt stresul emotional sau fizic indus, spre exemplu, de conducerea masinii in conditii deosebite, inotul in apa foarte rece sau escaladarea unor varfuri muntoase... Recent, in revista The Lancet, medicii Lawrence Gardner si Cli Van Dang, de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, au descris doua cazuri de ictus. Doi barbati trecuti bine de prima tinerete, adusi la spital de consoarte la doar o jumatate de ora dupa un act sexual. Barbatii erau total dezorientati, chiar una dintre victime credea ca a avut un atac cerebral. Barbatii erau complet constienti, capabili de a-si aminti cum se numesc. Memoria semnatica, cea cu bataie lunga in timp, depozitara datelor despre obiecte, cuvinte etc. nu este afectata. De altfel, sindromul se manifesta mai putin de un sfert de ora.
CAZUISTICA. Literatura medicala mentioneaza cele mai multe cazuri de acest gen in Anglia, Statele Unite sau in Japonia, unde incidenta ajunge la 23 de cazuri la 100.000 de persoane peste varsta de 50 de ani. Descrisa in premiera, in urma cu 30 de ani, aceasta patologie a fost asociata migrenelor si atacurilor cardiace sau cerebrale, fara insa a se determina cu precizie cauza. Insa in august 1998, profesorul Lewis de la Universitatea de Medicina din Chicago parea sa fi descoperit cauza: manevra Valsalva.
Medicul Daniel Popescu spune ca ""este o manevra respiratorie, constand in efectuarea unei respiratii fortate, cu glota inchisa"". In incercarea unei explicatii, multi au crezut ca acest sindrom ar fi provocat de una dintre pozitiile sexuale exotice din Kama Sutra. Dar sexologii au spus ca este inutil sa cautam acolo explicatii. Pur si simplu trebuie sa admitem ca, in cazul unor persoane, actul sexual este asociat unui efort fizic major, care a fost comparat cu cel depus de halterofili sau de jucatorii de tenis. Ceea ce poate induce o ""pauza"" scurta in memoria partenerilor de sex.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.