Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit ieri calificativul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la "BBB minus" la "BBB", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit ieri calificativul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la "BBB minus" la "BBB", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice, transmite Mediafax. De asemenea, agentia a crescut ratingul pentru datoriile in moneda nationala, de la "BBB" la "BBB plus". Plafonul ratingului suveran a fost imbunatatit de la "BBB plus" la "A minus". Perspectiva ratingurilor este stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Cresterea economica sustinuta a Romaniei determina reducerea decalajelor in nivelul de trai fata de tarile din Uniunea Europeana. O crestere impresionanta a investitiilor straine directe sprijinina dezvoltarea si diversificarea economiei", a declarat, in comunicat, Andrew Colquhoun, director in cadrul diviziei Fitch pentru statele europene in curs de dezvoltare. Analistii agentiei estimeaza ca Romania va adera la UE la termenul stabilit, in 2007, iar o amanare pana in 2008 nu va afecta negativ ratingul. In urma aderarii, Romania va avea acces la ajutoare structurale de pana la 17 miliarde de euro in perioada 2007-2013, echivalent a 19% din PIB la nivelul anului 2006, si va sustine reforma institutionala si structurala. Specialistii Fitch considera ca relaxarea politicii fiscale din acest an este una modesta si nu va afecta sustenabilitatea finantelor publice, desi nu va sprijini masurile de restrangere a cererii interne in crestere.
Creditele acordate sectorului privat au crescut puternic, cu un ritm de 50% in 2005, dar riscurile aferente sunt reduse, pentru ca indicatorii sistemului bancar sunt la niveluri "sanatoase". Potrivit Fitch, principala problema cu care se confrunta autoritatile romane este consolidarea unui nivel scazut al inflatiei pentru a stimula competitivitatea economica. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.