Ieri, la o zi dupa retinerea prefectului Radu Prisacaru, atat familia sa, cat si sefii Administratiei judetene erau bulversati. Cele trei usi care dau spre cabinetul prefectului au fost sigilate. Decizia de sigilare ii apartine lui Tudor Leonte, unul
Ieri, la o zi dupa retinerea prefectului Radu Prisacaru, atat familia sa, cat si sefii Administratiei judetene erau bulversati. Cele trei usi care dau spre cabinetul prefectului au fost sigilate. Decizia de sigilare ii apartine lui Tudor Leonte, unul dintre cei doi subprefecti ai Iasiului.
MAI SUNT VINOVATI. In Prefectura, institutie aflata in Casa Patrata, cladire in care este si Consiliul Judetean, ieri era o liniste de mormant, iar functionarii treceau pe holuri aproape lipiti de pereti, incercand parca sa se ascunda dupa fiecare obstacol. Subprefectul Leonte a recunoscut ca a primit vestea ca pe un soc, in vreme ce subprefectul Florin Ungureanu era ceva mai calm. Ieri-dimineata, a convocat o sedinta, la care au trebuit sa participe toti angajatii Prefecturii, ""de la directori si pana la soferi"". ""Le-am spus tuturor ca activitatea se va desfasura normal, exceptie facand problemele de fond funciar, intrucat dosarele vor ramane incuiate in week-end, pentru ca nu cumva sa fie vreunul sustras."" Subprefectul a mai aflat ca seful de Cabinet al prefectului a primit acordul lui Prisacaru pentru a pleca, timp de 7 zile, intr-o excursie. Totusi, el era ieri in parcarea Prefecturii. De altfel, si prefectul a avut trei zile de concediu, la inceputul saptamanii, apoi s-a intors joi la treaba, chiar in ziua retinerii, una dintre declaratiile sale vizand tocmai continuarea activitatii de retrocedare. La randul lor, si reprezentantii CJ erau uimiti. Presedintele institutiei, Lucian Flaiser, crede ca, in cazul in care se va dovedi ca a fost vorba de o ilegalitate, si altii vor trebui trasi la raspundere: ""Eliberarea unui titlu de proprietate si procedura de retrocedare sunt complicate si implica foarte multi oameni. Cred ca se va descoperi ca si altii sunt vinovati, pentru ca prefectul nu putea face nimic singur"". Presedintele CJ a recunoscut si ca, nu demult, l-a avertizat pe tanarul prefect in legatura cu relatiile sale cu omul de afaceri Cristi Maftei. ""Mi-a spus ca sunt prieteni vechi si nimic mai mult. Am renuntat sa-i mai dau sfaturi, desi aveam unele informatii despre Maftei"", a mai spus Flaiser.
""PD I-A FACUT-O"". Sotia prefectului a plecat ieri-dimineata spre Bucuresti, pentru a-i duce haine de schimb lui Radu Prisacaru. Insa, in casa in care prefectul locuieste alaturi de mama sa si de o matusa, necazul era mare. Tamara Prisacaru, mama lui, a aflat toata povestea de la televizor. Ea a spus ca toate
i-au fost inscenate fiului sau de PD: ""Acum e mai rau decat inainte, cand toti se temeau de Securitate. Acum, toti te sapa, chiar daca esti nevinovat"". Femeia a plans toata noaptea si a incercat sa ia legatura cu el, dar fara rezultat. ""Nu a incercat sa obtina nici pamantul pe care tatal lui il mostenise la Miroslava. Spunea ca nu vrea sa faca nimic ca nu cumva cineva sa-l acuze ca abuzeaza de functie"". Cand a auzit ce s-a intamplat, Costica, tatal lui, s-a dat cu capul de pereti"".
TEROARE. In ciuda laudelor familiei, Radu Prisacaru a reusit sa instaureze destula teama. Una dintre primele masuri luate in calitate de prefect a fost de a instala un sistem de blocare a usilor intre Prefectura si CJ, institutii aflate la acelasi etaj al Casei Patrate. Codul interfoanelor, pastrat secret, ii facea pe functionarii Consiliului Judetean sa ocoleasca, la propriu si la figurat, intreaga cladire pentru a ajunge in Prefectura. Ulterior, prefectul s-a remarcat prin controalele inopinate, justificate sau nu, in toate primariile din judet, si prin schimbarea, in urma unor scandaluri ce nu s-au dovedit intemeiate, a sefilor institutiilor deconcentrate. De altfel, relatiile nu erau foarte bune nici cu Tudor Leonte, fostul secretar general al Prefecturii, pe care l-a mazilit, dandu-i in schimb o functie in cadrul Politiei, dar pe care a trebuit sa-l repuna in postul de secretar dupa ce Tudor Leonte si-a castigat acest drept in justitie. Si relatia cu presedintele CJ era foarte incordata, Lucian Flaiser renuntand sa mai aiba discutii cu prefectul. In ceea ce-l priveste pe primarul PSD al Iasiului, Gheorghe Nichita, tensiunea era si mai mare. Prefectul a atacat in contencios mai multe hotarari ale Consiliului Local, iar pe primar l-a acuzat in cateva randuri de incalcarea legii si chiar l-a reclamat la DNA. (Cristinel C. Popa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.