Prof. dr. Mihail Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Coloana Vertebrala de la Spitalul de copii ""Grigore Alexandrescu"", spune ca oasele copilului sunt mai bogate in tesut elastic decat un os de adult. De altfel, daca, in urma unei nasteri mai
Prof. dr. Mihail Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Coloana Vertebrala de la Spitalul de copii ""Grigore Alexandrescu"", spune ca oasele copilului sunt mai bogate in tesut elastic decat un os de adult.

De altfel, daca, in urma unei nasteri mai dificile, unui sugar i s-a fracturat o clavicula, incepand cu a doua zi se depune calus, adica se repara osul. Daca se fractureaza osul mainii unui copil de 7-8 ani, el sta in ghips cam o luna, in timp ce un varstnic la aceeasi fractura este imobilizat 3-4 luni. Fiindca oasele lui nu mai au elasticitate. Se zice ca oasele copilului sunt ca o nuia verde care nu se rupe in totalitate la un traumatism, ci se rupe doar o latura, iar cealalta ramane flexibila si verde. In plus, la capetele oaselor unui copil exista asa-zisele cartilaje de crestere, un fel de zgarciuri care amortizeaza loviturile si fortele asupra osului de copil, protejandu-l in acest fel de rupturi. Este o greseala sa fie imbracate in ghips piciorusele unui bebelus de spaima ca are picioarele curbate ca un ""O"". Ele isi revin si se indreapta de la sine in jurul varstei de 1 an si jumatate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.