In cursul vizitei efectuate in urma cu doua zile la Ierusalim, Kofi Annan, secretarul general ONU, a prezentat premierului Ehud Olmert, copia unei scrisori in care Amr Moussa, in numele Ligii Arabe, propune reinnoirea tratativelor de pace israeliano-
In cursul vizitei efectuate in urma cu doua zile la Ierusalim, Kofi Annan, secretarul general ONU, a prezentat premierului Ehud Olmert, copia unei scrisori in care Amr Moussa, in numele Ligii Arabe, propune reinnoirea tratativelor de pace israeliano-arabe sub auspiciile Consiliului de Securitate. Saptamana viitoare scrisoarea va ajunge pe agenda Conferintei Internationale a ministrilor de Externe ai tarilor arabe care se va desfasura la Cairo. In scrisoare apar elemente noi privind incheierea starii de razboi dintre Israel si Siria, intre Israel si Liban si semnarea unui tratat de pace cu palestinienii. Amr Moussa, secretarul Ligii Arabe propune ca tratativele, programate sa dureze un an, sa fie conduse de Consiliul de Securitate ONU. Toate initiativele de rezolvare a crizei din Orientul Mijlociu au esuat deoarece nu a existat un for superior care sa monitorizeze tratativele si sa aiba autoritatea de a sanctiona partea care impiedica progresul tratativelor. Tzipi Livni, ministrul de Externe al Israelului, i-a declarat ca initiativa Ligii Arabe nu poate inlocui "Foaia de parcurs" si prevederile ei. In zilele urmatoare urmeaza sa soseasca in Israel premierul englez Tony Blair. Acesta este ingrijorat de stagnarea produsa dupa ce Ehud Olmert a declarat ca renunta, definitiv sau deocamdata, la planul sau de retragere unilaterala din Cisiordania. Criza palestiniano-israeliana poate sa se deterioreze grav, se teme premierul englez. Nu de mult, Tony Blair a declarat ca el si presedintele american George W. Bush sunt responsabili pentru implinirea sperantei in existenta a doua state libere si independente, in buna vecinatate, Israel si Palestina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.