Leul va putea fi tranzactionat prin banci din strainatate incepand de astazi, data la care va fi ridicata si ultima restrictie impusa monedei nationale. Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nr. 4/2006, care cuprinde modificarile privind reg
Leul va putea fi tranzactionat prin banci din strainatate incepand de astazi, data la care va fi ridicata si ultima restrictie impusa monedei nationale. Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nr. 4/2006, care cuprinde modificarile privind regimul valutar, va intra in vigoare astazi si constituie ultimul pas al liberalizarii contului de capital. Astfel, vor fi ridicate toate restrictiile impuse de BNR la operatiunile cu instrumente monetare, inclusiv pe pe termen scurt, asa incat leul va putea fi considerat pe deplin convertibil. Strainii vor putea cumpara liber, fara autorizarea BNR, certificate de trezorerie in lei emise si pe termene scurte, de sub un an, sau pot constitui depozite in lei. Pana acum, acestia puteau achizitiona numai titluri pe termen lung. In acelasi timp, romanii vor avea acces la instrumente de economisire din alte tari (titluri de stat, obligatiuni etc). cumpara obligatiuni emise pe pietele internationale. Viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, arata, recent, ca, daca, in prezent, "clientii" principali ai BNR sunt bancile inregistrate in Romania, din septembrie leul va putea fi tranzactionat si prin banci din strainatate. Potrivit oficialului citat, banca centrala nu estimeaza iesiri masive de capital dupa 1 septembrie, deoarece romanii puteau sa desfasoare operatiuni financiare in strainatate si pana in prezent si nu au transferat sume mari in afara tarii. "Romanii au deja toate libertatile de plasament in strainatate, ceea ce se liberalizeaza de la 1 septembrie este doar posibilitatea de a efectua operatiuni cu derivative, operatiuni foarte sofisticate", a explicat Popa.
Penultima etapa de liberalizare a contului de capital s-a produs in aprilie, moment in care s-a permis strainilor sa constituie depozite in lei pe termen scurt la bancile din Romania. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.