Iranul nu va ceda "absolut deloc" in fata presiunilor Occidentului, a declarat, ieri, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, odata cu expirarea termenului acordat de Consiliul de Securitate al ONU autoritatilor de la Teheran pentru suspendarea act
Iranul nu va ceda "absolut deloc" in fata presiunilor Occidentului, a declarat, ieri, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, odata cu expirarea termenului acordat de Consiliul de Securitate al ONU autoritatilor de la Teheran pentru suspendarea activitatilor de imbogatire a uraniului, informeaza Rompres. "Toata lumea trebuie sa stie ca poporul iranian nu va ceda absolut deloc in fata intimidarii si nu va accepta sa fie privat de drepturile sale", a afirmat Ahmadinejad. "Puterile opresiunii nu vor progresul Iranului, dar eu le spun ca poporul iranian, ai carui tineri oameni de stiinta au reusit, cu mainile goale si fara ajutorul vostru, sa atinga culmile tehnologiei nucleare, va putea sa dezvolte si Iranul", a adaugat liderul de la Teheran. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat, ieri, Iranul asupra riscurilor unei confruntari cu ONU, in conditiile in care Consiliul de Securitate poate decide impunerea de sanctiuni internationale impotriva regimului de la Teheran. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) "va prezenta Consiliului un raport" care va stabili daca Iranul isi continua activitatile de imbogatire a uraniului, a reamintit Steinmeier, intr-un interviu publicat de cotidianul german Bild. "Daca se va constata ca exigentele ONU nu sunt indeplinite, Iranul trebuie sa se astepte la restrictii ale marjei de manevra internationale", a spus oficialul german. "Consiliul de Securitate urmeaza sa decida ce restrictii va impune daca Teheranul nu renunta la programul nuclear", a adaugat Steinmeier, subliniind ca "Iranul are dreptul de a utiliza energia nucleara in scopuri pasnice, dar nu are dreptul la arma nucleara". SUA si aliatii lor europeni au realizat deja o lista de sanctiuni la adresa Iranului, potrivit New York Times, o prima restrictie fiind interzicerea importului de echipament si material nuclear. Masurile punitive la adresa Teheranului ar putea cuprinde si restrictionarea calatoriilor liderilor iranieni, precum si limitarea accesului pe pietele financiare internationale, potrivit unor surse diplomatice implicate in negocieri, aminteste Mediafax. Marile puteri urmeaza sa inceapa, saptamana viitoare, discutii privind impunerea unor sanctiuni impotriva Iranului, a anuntat Departamentul de Stat al SUA, citat de Reuters. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.