Proiectul de buget pe 20007 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) prevede 2,4 miliarde de euro, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca un miliard de euro
Proiectul de buget pe 20007 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) prevede 2,4 miliarde de euro, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca un miliard de euro reprezinta bugetul propriu-zis, la nivelul celui din 2006, iar 1,4 miliarde de euro vor fi folosite pentru sustinerea subventiilor comunitare. Potrivit regulilor UE, statul membru intai plateste din surse proprii aceste subventii, dupa care, la sfarsit de an, sunt decontate de UE. Flutur a spus ca cele 1,4 miliarde de euro vor fi recuperate la sfarsitul lui 2007, dar a precizat ca suma de 2,4 miliarde de euro este o propunere de buget. Reamintim, pentru anul 2006, ministrul Flutur a solicitat initial 34.000 miliarde de lei vechi, a primit 24.000 miliarde de lei vechi si, prin rectificari succesive, bugetul MAPDR a ajuns cam la cat a cerut initial. Flutur a spus ca, pentru perioada 20007-2008, va aloca din buget 1,3 miliarde de lei (13.000 miliarde de lei vechi) pentru finantarea a 1700 de proiecte eligibile, care au fost depuse in cadrul Programului Sapard, dar pentru care nu au mai ajuns banii comunitari. El a spus ca, in plus, a promovat modificarea Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura. Astfel ca, cei care isi ramburseaza in grafic imprumuturile luate vor beneficia de o subventie de pana la 50% din valoarea creditului contractat, fata de 20% cat este in prezent.
Agricultura "roz"
De altfel, Gheorghe Flutur a prezentat o imagine aproape "roz" a agriculturii, enumerand multitudinea de subventii de care beneficiaza sau vor beneficia fermierii, dar si pprogresele inregistrate de la ultimul raport de tara al UE, din mai, cand Agricultura a avut patru cartonase rosii din cele sase nationale. Agentia de Plati si Interventie in Agricultura merge bine, termene pentru finalizarea sistemului informatic aferent au fost devansate, sistemul IACS, indispensabil pentru acordarea subventiilor comunitare, a fost implementat in aproape 60% de localitati (1900 de comune), fata de 2% cat era acum o luna si jumatate, iar realizarea sistemului de ecarisaj este in grafic. Mici probleme sunt la infiintarea punctelor de inspectie la frontiera, unde, din cele 8, sunt gata 5. Ministrul s-a declarat optimist in ceea ce priveste finalizarea acestor puncte, astfel ca vor fi gata in timp util. Ministrul s-a abtinut sa dea un pronostic cu privire la numarul si culoarea steguletelor din raportul UE din septembrie.
Numire "surprinzatoare"
Ministrul Flutur s-a aratat "putin surprins" de numirea, chiar si interimara, a lui Nicolae Stefan la conducerea uneia dintre cele mai importante directii din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cea care a avut "in grija" si gripa aviara. La inceputul anului, Stefan, in functia de director al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, din cadrul ANSVSA, a fost acuzat ca nu a respectat legislatia in vigoare si a atribuit o serie de contracte, de peste 2 miliarde de lei vechi, firmei fiului sau, pentru furnizarea de kit-uri de laborator, in plina criza aviara. Cazul a ajuns si la organele abilitate de control, nici un responsabil din domeniu neputand sa precizeze care este situatia juridica a cercetarilor in acest caz. Ministrul Flutur a tinut sa precizeze ca ANSVSA nu este in subordinea sa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.