Studentii vor avea un "DNA" al lor, care sa se ocupe de combaterea neregulilor din invatamantul universitar. Florentin Gust, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR), a anuntat, ieri, in conferinta de presa prilejuita de semnar
Studentii vor avea un "DNA" al lor, care sa se ocupe de combaterea neregulilor din invatamantul universitar. Florentin Gust, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR), a anuntat, ieri, in conferinta de presa prilejuita de semnarea protocolului de colaborare dintre UNSR, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Consiliul National al Rectorilor, ca Uniunea va infiinta propria Directie Nationala Anticoruptie (DNA). "Exista nereguli in toate universitatile din Romania si, prin acest proiect, vrem sa exercitam o presiune asupra celor care se abat de la reguli. Stim ca exista coruptie la cazari, la examene. Infiintam un organism pentru ca studentii sa poata apela la o structura studenteasca atunci cand au probleme. La acest DNA pot apela si profesorii", a declarat presedintele UNSR. Potrivit lui Gust, cel mai frecvent mod prin care sunt intimidati studentii este acela prin care profesorul acorda unu sau doua puncte in plus la un examen, cu conditia ca studentul sa cumpere din cartile sale.
Spaga de camin intre 150 si 1000 de euro
Liderul studentilor a precizat ca, in cadrul noului proiect UNSR, va colabora cu Politia si Parchetul si va organiza flagrante. "Vom da exemple cu nume de profesori si cu nume de administratori de camine care iau mita", a precizat Gust. Totodata, conform declaratiilor presedintelui UNSR, dupa inceperea perioadei de cazari in caminele studentesti, organismul nou-creat va intocmi o "lista a spagilor", iar cazurile vor fi mediatizate. Sediul central al "DNA"-ului studentesc va functiona in Complexul Regie, in caminele P 13 si P 14. Florentin Gust a anuntat ca sesizarile pot fi facute si prin e-mail.
La randul sau, Gabriel Petrea, prim-vicepresedintele UNSR, a afirmat ca pentru cazarea intr-o camera se percepe o "spaga" cuprinsa intre 150 si 1000 de euro, iar pentru trecerea examenelor - intre 30 de lei si 300 de euro. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a spus ca institutia pe care o conduce va sustine initiativa UNSR. "Cred ca se vor diminua comportamentele ce tin de moralitate, de dorinta de a obtine foloase necuvenite. As vrea ca initiativa UNSR sa-si gaseasca ecou in randul studentilor" - a adaugat ministrul. Prezenta la intrunire, Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor, a considerat ca proiectul UNSR vine in sprijinul consolidarii prestigiului si imaginii publice a fiecarei universitati. "Trebuie ca tanarul sa aiba incredere ca are de la cine invata si ce invata", a apreciat Andronescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.