La moartea sa, in 1957, Constantin Brancusi lasa peste 1000 de fotografii si mai mult de 560 de negative, realizate de el insusi. Muzeul National de Arta al Romaniei va gazdui astazi, incepand cu ora 12.30, vernisajul expozitiei "Constantin Brancusi
La moartea sa, in 1957, Constantin Brancusi lasa peste 1000 de fotografii si mai mult de 560 de negative, realizate de el insusi. Muzeul National de Arta al Romaniei va gazdui astazi, incepand cu ora 12.30, vernisajul expozitiei "Constantin Brancusi fotograf", eveniment inclus in seria manifestarilor pregatite cu ocazia Anului Francofoniei. Pana pe data de 15 octombrie, la Rotonda Salii Auditorium a Muzeului de Arta al Romaniei, vor fi expuse fotografii care infatiseaza diverse aspecte din atelierul artistului de la Paris, imagini ale lucrarilor sale, precum si autoportrete ale sculptorului printre operele sale.
Posibila datorita donatiei Muzeului National de Arta Moderna-Centrul Georges Pompidou din Paris, prin intermediul Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta, expozitia propune o selectie de 40 de tiraje moderne dupa fotografiile originale realizate de artist. Toate imaginile sunt surprinse in spatiul intim al creatorului, in atelierul propriu, si ilustreaza aspecte legate de propria creatie. Specialistii au descoperit mai multe functii ale fotografiei lui Brancusi, principalul scop fiind promovarea operei sale in afara Parisului. Brancusi a raspandit astfel in lumea intreaga imagini cu atelierul si cu lucrarile sale, in diferite variante. Cercetatorii au demonstrat si faptul ca sculptorul isi documenta creatia cu ajutorul fotografiei, prin imagine fixand vizual lucrarea finita si, urmarind in acelasi timp obiectivarea stadiilor de constructie ale unei lucrari si stabilirea locului acesteia in cadrul propriei opere. Fotografia, ca forma de exprimare artistica, i-a dat adesea ocazia lui Brancusi sa reflecteze asupra sculpturii in general ca si asupra propriei creatii. Fotografiile-autoportret il "surprind" pe Brancusi in timpul lucrului sau, pur si simplu asezat in fata aparatului. In toate insa se poate observa grija artistului pentru a-si gandi portretul in raport cu lucrarile sale. Fotografia lui Brancusi, prin fiecare imagine, dezvaluie legaturile stabilite intre artist si atelierul sau si, de asemenea, modul in care isi intelege creatia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.