Presedintele Traian Basescu ar putea renunta la SPP daca legile sigurantei,
in varianta Guvernului, vor desfiinta acest serviciu. El a declarat, la Scoala de vara
a tinerilor PD ca deconspirarea nu trebuie sa ne invrajbeasca si a condamnat excluderea Monei Musca din PNL.

Presedintele Traian Basescu intentioneaza sa renunte la serviciile SPP daca legile sigurantei vor trece de Guvern in varianta lucrata de consilierii premierului Tariceanu, care prevede mutarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale si a Serviciului de Protectie si Paza in subordinea Guvernului. El le-ar fi declarat acest lucru ieri liderilor PD, cu care s-a intalnit la scoala de vara de la Costinesti, spun surse din partid, aratand ca nu vrea sa fie spionat de Tariceanu zi si noapte. Odata renuntand la SPP, el ar urma sa infiinteze un nou serviciu special, care sa se ocupe insa doar de paza presedintelui si sefilor de stat care viziteaza Romania. Potrivit proiectului de legi privind siguranta nationala elaborat initial de Cotroceni, dar finalizat si schimbat radical de Executiv, cele doua servicii speciale, STS si SPP, devin departamente si sunt trecute in subordinea ministerelor. Astfel, STS va deveni Directia de Telecomunicatii Speciale, aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor, iar SPP va deveni Directia de Paza si Protectie din cadrul MAI.
Ieri, in fata tinerilor PD, seful statului a ales insa sa vorbeasca despre dosariada. ""Societatea trebuie sa profite de procesul de deconspirare pentru a se consolida si nu pentru a deveni o societate cu fracturi"". ""Aproape ca ne ies ochii din orbite pe la televizor contestand sau fiind de acord, inventand sau fabuland si cel mai grav lucru ca politicienii care si-au asumat in ultimele saptamani iesirile pe televiziuni utilizeaza procesul de deconspirare, indreptandu-l impotriva persoanelor"", a criticat Basescu. El sustine ca Legea Ticu nu prevede sanctiuni, ci ar fi menita sa ""ne impace pe noi toti cu noi toti, sa nu mai avem suspiciuni cine e cel de alaturi"". Cea care ar trebui sa se ocupe de sanctiuni ar fi Legea lustratiei.
IN APARAREA MONEI. Ca atare, desi fara sa ii rosteasca numele, Traian Basescu a condamnat ieri atitudinea PNL fata de Mona Musca. ""Nu sunt de acord cu executia cu anticipatie. Va lasa un gust atat de amar aceasta procedura de punere la zid inainte de a fi judecat, procedura care de altfel nu are nimic comun cu democratia, incat exista riscul compromiterii intregului proces. De aceea, cred ca pana executam, judecam oameni, trebuie sa asteptam epuizarea ultimei cai de atac pe care omul o are, asa cum ea e prevazuta de lege"", a sustinut presedintele. De altfel, el a calificat drept demagogie atitudinea PNL si impotriva lui Ioan Ghise, tot fara sa-l nominalizeze. ""Nu ezit sa va dau un nume de om care, dupa ce si-a autodeclarat activitatea anterioara, a fost ales primar al unui mare municipiu, a reprezentat cu cinste partidul, iar acum i se spune «si matale afara!». Deci e exact ca in timpul stalinismului, s-a schimbat linia partidului si pe el l-a lasat sa mearga inainte.""
OBIECTIV. Pe de alta parte, seful statului a aratat ca dupa impacarea toti cu toti, obiectivul numarul doi al deconspirarii este credibilizarea serviciilor de informatii. ""Serviciile de informatii erau lipsite de credibilitate, pentru ca erau depozitarele asa-numitelor taine ale Securitatii, adica aceste dosare. Din acest motiv, foarte multi dintre romani considerau SRI mostenitorul de drept al Securitatii. Trimiterea dosarelor catre public, catre CNSAS ia de pe serviciu aceasta piatra de moara si daca se va finaliza si procesul prin care ofiterii care au fost implicati in politie politica si anchete penale vor parasi serviciul, atunci putem sa reevaluam increderea in serviciile de informatii, putem sa le privim ca fiind servicii ale democratiei, iar un stat democratic are nevoie de servicii credibile, care niciodata nu vor fi iubite - in nici o tara serviciile secrete nu sunt iubite, dar ele trebuie facute credibile prin structura de personal si prin scoaterea tainelor Securitatii din serviciile de informatii"", a declarat Basescu.
PE SITE. Presedintele a opinat insa ca politicienii care au colaborat cu Securitatea ar trebui sa isi publice dosarul pe site-ul personal, daca vor sa ramana oameni publici. Intrebat despre un dosar al lui Ion Iliescu, el a aratat ca ""ii este greu sa creada ca nu avem dosare de personal"". ""Sunt in arhivele CC dosarele de personal ale demnitarilor fostului regim, cum fiecare dintre noi are dosarul de personal, probabil, in arhiva societatii in care a lucrat. Arhivele CC sunt arhive pastrate nealterate, ele stau 50 de ani si va trebui desecretizate"", a invitat el la studiu.

SECRETIZARE