Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, si-a recunoscut, ieri, calitatea de colaborator al fostei Securitati, reconfirmand in cadrul unei conferinte de presa autenticitatea angajamentului sau de informator al Securitatii, singurul document aflat la do
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, si-a recunoscut, ieri, calitatea de colaborator al fostei Securitati, reconfirmand in cadrul unei conferinte de presa autenticitatea angajamentului sau de informator al Securitatii, singurul document aflat la dosarul sau. Inaltul ierarh a declarat pentru Rompres ca angajamentul de informator i-a fost luat sub presiune, in septembrie 1987, intr-un birou din cadrul Militiei Capitalei, dupa aproximativ patru ore de presiuni ale unui anchetator care a si contrasemnat documentul olograf, cu numele V. Crainiceanu. Intrebat pentru ce motive ar fi fost vizat de Securitate pentru a fi racolat ca informator, Teodosie a afirmat ca banuieste ca la mijloc ar putea fi faptul ca isi dorea o bursa de studii in strainatate. IPS Teodosie spune insa ca aceea a fost primul si ultimul contact cu Securitatea. "Nu am mai fost cautat de nimeni si nu mi s-a cerut nici o informatie, desi din obligatiile pe care mi le trasasera trebuia sa ascult diferite discutii ale colegilor mei, cadre universitare de la Institutul Teologic din Bucuresti sau ale studentilor si sa informez in legatura cu ele", a declarat Teodosie.
Nu l-am divulgat tot de frica
Arhiepiscopul spune ca nu se simte cu constiinta incarcata pentru ca asa cum era formulat angajamentul trebuia sa dea informatii in legatura cu probleme de interes major ce privesc statul roman, considerand aceasta chiar si acum drept o obligatie a fiecarui cetatean. "Pot sa recunosc insa fara rusine ca am semnat acel angajament mai mult de frica, pentru ca pe tot timpul discutiei cu ofiterul care m-a racolat mi se amintea ca as putea sa nu mai ies liber niciodata din acel birou, daca nu semnez, si de asemenea mi s-a pus in vedere sa ma angajez, in scris, ca nu voi divulga niciodata faptul ca am fost racolat, lucru pe care l-am si facut, tot de frica, nespunand nimanui de acel angajament, pana in prezent, cu exceptia duhovnicului meu, caruia m-am spovedit, la scurt timp", a mai spus IPS Teodosie, potrivit Rompres. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.