Sarea pare a fi o grenada pentru vase si tocmai de aceea excesul de alimente sarate inseamna sporirea listei de riscuri cardiovasculare.

Dr. Vasile Greiere, medic primar cardiolog la Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei, spune ca necesarul de sare pentru un om sanatos este de 10-15 g pe zi. Dar, din aceasta cantitate de sare, o parte ajunge in corp din alimente care au o zestre de sodiu. Medicina a stabilit ca pentru oamenii sanatosi cantitatea maxima de sare trebuie sa fie de 6 g pe zi. In cazul bolnavilor de hipertensiune, de insuficienta cardiaca sau renala, de ciroza consumul de sare maxim trebuie sa ajunga la 3-4 g sodiu pe zi. Sodiul se asociaza cu alti factori de risc, cum ar fi grasimile, alcoolul, cafeaua, sedentarismul. Bolnavii de inima, vase, ciroza si rinichi trebuie sa dramuiasca si alimentele foarte bogate in sodiu, un exemplu de aliment doldora de sare fiind muraturile, din care suferinzii doar trebuie sa guste si nu sa le manance fara masura. Si alcoolul trebuie sa fie cenzurat, caci el creeaza exces de catecolamine, care duc la cresterea ritmului cardiac.