Legea nr.356/2006 de modificare si completare a Codului de Procedura Penala (CPP), care va intra in vigoare la inceputul lunii septembrie, va permite sanctionarea disciplinara a procurorilor si judecatorilor pentru alte abateri profesionale decat cel
Legea nr.356/2006 de modificare si completare a Codului de Procedura Penala (CPP), care va intra in vigoare la inceputul lunii septembrie, va permite sanctionarea disciplinara a procurorilor si judecatorilor pentru alte abateri profesionale decat cele stabilite in Legea 303/2004 a statutului magistratilor. Astfel, potrivit noii legi, la art.99 din Legea 303/2004, a fost introdusa litera "h", ce sanctioneaza un nou tip de abatere disciplinara a magistratului: "Exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune". Cu alte cuvinte, un procuror-anchetator, de exemplu, care incalca normele de procedura penala in instrumentarea unui dosar sau care abuzeaza de functia detinuta in Ministerul Public pentru a da un alt curs anchetei penale decat cel rezultat din probe, marturii si audieri de inculpati, va putea fi tras la raspundere disciplinara. Daca respectivul procuror-anchetator a intrat sub incidenta acestui nou articol de lege, CSM ii poate aplica chiar sanctiunea discplinara cea mai aspra, adica excluderea din Magistratura. Este de asteptat ca Inspectia Judiciara din CSM sa se confrunte cu un val de plangeri disciplinare, pe aceasta tema. Mai mult, intrarea in vigoare a noii legi este data-limita pana la care anumiti procurori-anchetatori isi mai pot exercita functia abuziv, prin rea-credinta sau neglijenta. Fiindca noul act normativ nu opereaza retroactiv asupra magistratilor abuzivi. Pentru sanctionarea actualelor abuzuri de putere, justitiabilii au acum doar calea plangerii penale. (S. ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.