Romanii care nu-si vor asigura locuinta vor fi sanctionati cu amenda de la 100 lei la 500 lei, iar firmele de asigurari care vor refuza sa incheie astfel de contracte vor fi sanctionate cu amenda de la 500 lei la 1000 lei. Populatia si firmele vor fi obligate, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa-si asigure locuintele, primele de asigurare fiind cuprinse intre 10 si 20 euro, iar valoarea asigurata de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, in functie de tipul locuintei, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Administratiei si Internelor lansat in dezbatere publica. In anul 2007, proprietarii vor fi obligati sa incheie contractele de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale pana la data de 31 martie. Persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta fiind suportata din bugetele autoritatilor locale. Persoanele fizice si juridice nu vor fi obligate sa incheie contract de asigurare pentru dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, si nici pentru bunurile din interiorul acesteia.
Pentru asigurarea obligatorie a locuintelor va fi infiintata, pana la data de 30 septembrie 2006, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor" (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Proprietarii locuintelor vor putea incheia contracte de asigurare numai cu firmele de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care fac parte din PAID si care sunt acreditate sa incheie astfel de contracte.
10 euro pentru chirpici
Valoarea asigurarii obligatorii este echivalentul in lei a sumei de 20.000 euro pentru locuintele cu structura din beton armat ori metal, sau cu pereti exteriori din caramida arsa, si a sumei de 10.000 euro pentru constructiile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Valoarea anuala minima a primei de asigurare va fi de 10 euro pentru locuintele din lemn sau chirpici si de 20 euro pentru casele construite din caramida. (C.S.)