In cadrul grupajului de stiri titrat "Evanghelia dupa Secu", ziarul ZIUA de ieri a publicat un material intitulat "Preotul Iustin Marchis i-a turnat pe spionul Mihai Caraman si pe conu' Alecu Paleologu - Actualul paroh de la Stavropoleos are angajame
In cadrul grupajului de stiri titrat "Evanghelia dupa Secu", ziarul ZIUA de ieri a publicat un material intitulat "Preotul Iustin Marchis i-a turnat pe spionul Mihai Caraman si pe conu' Alecu Paleologu - Actualul paroh de la Stavropoleos are angajament cu Securitate inca de cand era ghid al turistilor straini, la manastirea Cozia, in anii '70". In articolul de ieri se arata ca parintele Iustin Marchis, in ziua in care s-a deplasat la sediul Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, pe 22 august, ar fi fost pus in fata unuia din dosararele sale de la Securitate. Informatia a fost coroborata cu mai multe date si declaratii intrate in posesia ziarului ZIUA de-a lungul timpului. Toate acestea conduc la concluzia ca parintele Marchis a colaborat cu Securitatea. Tinand cont de faptul ca parintele Marchis se afla pe lista "Voci Curate" a Asociatiei Civic Media in calitatea sa de membru al Grupului pentru Dialog Social si lider de opinie al societatii civile, ne-am preocupat de aceasta vizita facuta la CNSAS. Parintele Marchis a sustinut pe 22 august, la iesirea din cladirea CNSAS, ca ierarhii Bisericii trebuie sa fie primii care ar trebui sa-si recunoasca eventualele greseli si ca el doar a efectuat o vizita la fiul sau duhovnicesc Ticu Dumitrescu, membru de frunte al colegiului CNSAS, "cu gandul personal sa-i spun ca pe mine Dumnezeu m-a ferit sa scriu vreun rand despre cineva" la Securitate. Datele publicate insa de ZIUA din surse provenind din randul serviciilor secrete releva contrariul. Dupa prezentarea continutului articolului din ZIUA parintelui Marchis, in seara zilei de miercuri, 30 august, in direct la emisiunea lui Cornel Nistorescu de la Realitatea TV, acesta a admis, in premiera, ca a scris totusi cateva note informative - "trei sau patru". Ieri, acesta s-a deplasat din nou la sediul CNSAS de unde a iesit cu unul din dosarele sale de Securitate, insa de urmarire, dupa cum a transmis presei.
"Calugarul" avea indicativ 122
Contactat ieri de ZIUA, parintele Marchis ne-a declarat: "Am scris patru note si imi pare rau. Poate mai rau imi pare ca am vorbit cu Securitatea. Trebuia sa refuz. Regret ca am scris acele note". Parintele ne-a marturisit ca a fost un obiectiv al organelor secrete si ca a intrat in atentia Securitatii inca de cand era ghid al turistilor straini, la manastrirea Cozia, din vara anului 1975. Parintele afirma ca a refuzat colaborarea. Conform unui document din dosarul sau, pus la dispozitie de parinte, in anul 1980, Securitatea din Valcea ii atribuise numele de cod "Calugarul" si indicativul 122. "La Valcea eram in atentia maiorului Sima si a colonelului Rizea. De atunci si pana in 1989 m-au presat incontinuu. Cand am ajuns la Cheia am dat niste informari despre straini, semnate cu numele meu. Era anul 1987 si era vorba de sotia ambasadorului Elvetiei, de un functionar UNESCO si de doi diplomati ai ambasadei SUA", ne-a spus Marchis, care a pus la dispozitia noastra cateva mostre. Parohul de la Stavropoleos ne-a mai declarat ca securistii raspunzatori de cazul sau la Cheia se numeau Mitu si Croitoru. Acesta din urma era seful departamentul straini/contrainformatii al Securitatii Prahova si si-a continuat activitatea in servicii si dupa 1989. Croitoru era responsabil totodata de supravegherea generalului Mihai Caraman, celebrul spion al DIE retras la Cheia. Sursele de incredere ale ZIUA afirma ca in dosarul de urmarire a lui Mihai Caraman s-ar afla mai multe informari ale fostului staret de la Manastirea Cheia, Iustin Marchis. "M-am intalnit doar de cateva ori cu Caraman la Cheia si nu am dat vreo nota despre el", ne-a declarat Marchis. Securistul Croitoru, afirma sursele citate, era vazut deseori la staretie si a fost adapostit la manastire in zilele lui decembrie 1989. Astazi, preotul Marchis afirma ca acesti securisti ar trebui sa-si marturiseasca pacatele spre a fi iertate. "Eu i-am iertat", ne-a spus parintele Marchis. Iustin Marchis ne-a mai declarat si faptul ca dosarul primit ieri de la CNSAS nu pare sa fie intreg. Aceeasi situatie ne-a semnalat-o ieri si ambasadorul Toader Paleologu in privinta dosarului tatalui sau, ilustrul si regretatul intelectual Alecu Paleologu. "Tata venea sa ma aduca si sa ma ia de la Manastirea Cheia si mai statea de vorba cu parintele Marchis. Nu stiu ce sa zic despre ce-am citit in ZIUA. In tot cazul, dosarul lui tata este clar forfecat", ne-a spus ambasadorul.
Mitropolitul Corneanu a scris circa 1800 de file la Securitate
Situatia declansata de controversa Iustin Marchis - Securitate aduce aminte de cazul Monei Musca, care a dat de asemenea "note frumoase", multe despre straini. Desi este si reprezentant al societatii civile, dezvoltarea acestui caz in plina desecretizarea a dosarelor cultelor, decisa de Traian Basescu in CSAT, deturneaza atentia opiniei publice de la securistii-politicieni sau formatori de opinie. Si aduce aminte si de alte colaborari ale unor prelati cu Securitatea. Dintre acestea cea mai cunoscuta este cea a inca Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu, care a fost recrutat ca informator si a avut o activitate intensa in acest sens timp de decenii, dupa cum afirma Stejarel Olaru in revista Prezent. Dupa o confesiune facuta de IPS Corneanu inca din 1997, in Romania libera, ziarista Miruna Olteanu publica in Cotidianul, in 2005, dovezi privind activitatea acestuia de informator timp de 39 de ani, inca de la varsta de 27 de ani. Dosarul sau cuprinde 6 volume, fiecare avand cate 200-300 de file. A avut trei nume conspirative si a dat dovada de loialitate fata de organele Securitatii, scrie Olteanu. Oamenii Bisericii asteapta de 16 ani retragerea acestuia intr-o manastire, cu cenusa pe cap. Gravitatea cazului Corneanu, un preferat al societatii civile acrestine, sta insa in faptul ca oameni turnati de acesta la Securitate au intrat in inchisoare distrugandu-li-se viata complet. Dramatic si incredibil este insa ca IPS Corneanu face parte din Comisia presedintelui Traian Basescu pentru "condamnarea crimelor comunismului". Evident, in calitatea sa de expert-tortionar.
Ministerul de Interne Strict secret
I.J. Prahova/Securitate Exemplar unic
Serviciul III
Nr. 302/M.I./24.10.1987
Nota
priveste pe d-l (--), functionar UNESCO
D-l (--) a vizitat intaia oara Cheia in 1984, in calitate de insotitor al unor functionari UNESCO straini, care vizitau Romania in masini UNESCO.
Cu acest prilej, s-a vizitat manastirea Cheia, fiind ghidati de ieromonah Iustin Marchis, staretul manastirii. Au fost placut impresionati de monumentul istoric, de pozitia manastirii si obiectele de arta vazute, de asemenea de primirea ce li s-a facut, promitand ca vor reveni, lucru care s-a si intamplat in luna septembrie 1987.
La ultima vizita, a venit cu masina CD 799 in care se afla sotia sa, plasticiana (--), nascuta (--), si baietelul in varsta de (-) ani (--).
Dupa vizitarea manastirii, i-am poftit in biroul manastirii si i-am tratat cu o cafea si apoi, fiindca la Motel si OJT Cheia nu se gaseau camere libere, au ramas sa doarma la manastire. Au mancat in camera si a doua zi la Muntele Rosu.
Am discutat probleme legate de arta bisericeasca, despre monahismul romanesc ortodox, in comparatie cu cel catolic, intrucat are un frate preot. (...)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.