Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Preasfintia Sa Teodosie, a recunoscut semnarea unui angajament cu Securitatea, dar afirma ca a fost o situatie care se impunea la acea vreme.
Inaltul ierarh este de parere ca nu stie cat de necesara este aceasta ""dosariada"", iar autoritatea care va face lumina in aceasta situatie este Sfantul Sinod. ""A fost o declaratie pe care a trebuit sa o dau in necesitate de situatie, pentru ca eram intr-un sediu de militie a Capitalei si mi s-a cerut sa scriu ceva si am scris ca nu voi colabora cu Securitatea decat in probleme majore ale statului. Este ca un fel de juramant de credinta fata de tara si de neam, nu de a urmari pe cineva"", a declarat IPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a spus ca a intrat in posesia propriului dosar, care cuprinde cel mult cinci file cu declaratia semnata in urma cu multi ani. El crede ca toate aceste dezvaluiri nu au de ce sa stirbeasca credibilitatea Bisericii.
In alta ordine de idei. Patriarhul Teoctist nu a solicitat CNSAS dosarul sau de securitate si nici nu cunoaste continutul acestuia, in schimb Prea Fericitul asteapta ca autoritatile sa faca publice informatiile pe care le detin in acest sens, precum si pe cele legate de inaltii ierarhi.