""Firmele off-shore au fost create pentru a ascunde identitatea cumparatorului inaintea inceperii procesului de privatizare"", se mentioneaza in documentele obtinute de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (www.crji.org). Documentele, numar

""Firmele off-shore au fost create pentru a ascunde identitatea cumparatorului inaintea inceperii procesului de privatizare"", se mentioneaza in documentele obtinute de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (www.crji.org). Documentele, numarand peste 80 de pagini, se refera la privatizarea uneia dintre cele mai importante firme romanesti, si anume ALRO Slatina, si arunca o noua lumina asupra controversatei privatizari a unuia dintre cei mai importanti giganti industriali romanesti.

Investigatia CRJI a fost efectuata in contextul unei anchete regionale referitoare la cei mai importanti jucatori de pe piata energiei electrice. ALRO Slatina, cel mai important producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, este unul dintre cei mai mari consumatori de curent electric din zona balcanica si una dintre firmele care detin licenta de furnizare a energiei electrice.
ANTIPATIE FATA DE RUSI. ""Este mai bine sa negociem cu Guvernul Romaniei folosind o firma din Israel sau Statele Unite, decat o firma ruseasca, deoarece exista o considerabila antipatie a romanilor fata de rusi"", spunea avocatul David Lee Sherman, partener in firma Boodle Hatfield, specialist in tranzactii corporatiste internationale, in august 1999, in contextul discutiei de dinainte de preluarea ALRO. Sherman este avocatul lui Vitali Machitski si discutia a avut loc in momentul in care rusii au pus la punct strategia de preluare a ALRO. In acest moment, Machitski controleaza, prin companiile sale, ALRO Slatina.
Conform inscrisurilor de la Registrul Comertului, ALRO SA este detinuta in proportie de peste 85% de firma Marco Industries BV, restul fiind detinut de Fondul Proprietatea, fond aflat in portofoliul statului.
Controversata privatizare a ALRO a avut loc in 2002, moment in care grupul Marco a obtinut majoritatea actiunilor combinatului.
MARCO este controlat de oligarhul rus Vitali Machitski. El este nascut in fosta Uniune Sovietica si are dubla cetatenie, rusa si israeliana. Cartierul sau general se afla la Moscova, de unde conduce o serie de companii, intre care si Rinco Group. Machitski a facut de-a lungul timpului afaceri cu gigantul rus din industria petrolului Yukos si a obtinut o avere foarte mare in urma implicarii sale in privatizarile ce au urmat caderii Uniunii Sovietice.

DOVEZI. Extrase din documentele Curtii Comerciale din Londra (click pe documente pentru a mari)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.